Kotalan perhe ei lannistu edes sillan alla

Tampereen Työväen Teatteri

Lämminveriset

Kantaesitys suurella näyttämöllä 3.2.2011

Sirkku Peltolan Suomen hevonen -trilogia saatetaan loppuun Lämminveriset-näytelmän kautta. Ensimmäinen osa tutustutti katsojat suurella näyttämöllä Kotalan perheeseen, joka aiheettomasti saatujen maataloustukiaisten myötä päätyi toisessa osassa, Yksiöön en äitee ota -näytelmässä, Kellariteatteriin. Suurelle näyttämölle on nyt palattu, mutta perhe on sama, tuttu ja vahvasti rakastettava.

Äite ( Maria Aro) on edelleen jossain määrin sarkastinen ja salaviisas vanhus, Aili ( Tuire Salenius) hankala, mutta inhimillistä kontaktia halajava elävän leski. Kai ( Aimo Räsänen) ei vieläkään tahdo oikein löytää paikkaansa ja kakkososassa uusioperheeseen liittynyt Hamid ( Pentti Helin) on lempeä ja sydämellinen uussuomalainen.

Kotalan perhe on yksiöstään päätynyt avarampaan asuntoon, ei-minnekään johtavan keskeneräisen sillan alle, jossa asustelee muitakin hyvinvointiyhteiskunnan ulkopuolelle pudonneita. Vaan kukaan ei suostu lannistumaan. Peltolalle tärkeä sosiaalisen oikeudenmukaisuuden teema kärjistyy, kun yhteentörmäys ympäristön kanssa on väistämätön.

Lämminverisissä sydäntä kouraisee tämän yhteisön ehdoton luottamus siihen, että ennemmin tai myöhemmin kaikki kääntyy vielä hyvin. "Hyvä antaa vähästään, paha ei paljostaankaan" kiteytyy sekalaisen seurueen joulukuvaelman valmistelussa. Ei näillä ulkopuolisilla ole ongelmaa omasta ulkopuolisuudestaan, muiden heitä on vaikeampi sietää.

Lämminveriset ei kuitenkaan ole aivan ongelmaton esitys. Romanikerjäläisorkesterin soitto ja tanssi on toki komeaa, mutta tuntuu hieman irralliselta. Samoin täysin mysteeriksi jää Kain rakkauden kohteen Tiinan roolitus miesnäyttelijällä, vaikka Janne Kalliomäki tekeekin naisroolinsa herkästi ja turhia liioittelematta. Ristiinmiehityksen syy ei kuitenkaan avaudu.

Kuten Äite toteaa, oikeasti lumi on näyttämön tekolunta kylmempää eikä näytelmän esittämä todellisuus ole niin kovin fiktiivinen nyky-Suomessa. Vaikka jonkin verran tyhjäkäyntiä matkan varrella onkin, saa trilogia komean päätöksensä niskavuorelaisessa hengessä.

KATRI KEKÄLÄINEN

Ohjaus ja käsikirjoitus: Sirkku Peltola. Pääosissa: Maria Aro, Pentti Helin, Aimo Räsänen, Tuire Salenius, Miia Selin.