Kotona paistaa aurinko

Näyttelyt

MARJATTA RANTALA

Kotikuvia

Kehystämö-Galleria Patinassa 29.2. saakka.

Minullakin on tuollainen viherkasvi, ajattelen ensimmäiseksi. Marjatta Rantalan Kotikuvia-näyttelyn maalausten päähenkilöitä ovat arkiset esineet ja kotoisat nurkat. Taiteilija kertoo aloittaneensa kotikuvien maalaamisen muutettuaan kaupungista toiseen. Kun ympäristö vaikutti vieraalta, tuli tarve vastarintaan: tutun ja mukana kulkevan maalaamiseen.

Rantalan maalaukset ovat kaksiulotteisuuteen asti pelkistettyjä. Väreissä on jotain vuosikymmenten takaista. Kodin seinät ovat kirkkaan oransseja ja keittiönkaapit turkooseja. Oransseissa kirjahyllyissä on vain sinisiä kirjoja. Keittiöstä löytyy kuitenkin mutteripannu, eikä yölamppukaan ole retroa. Ihan niin kuin kodeissakin, vuosikymmenet elävät maalauksissa limittäin.

Kotikuvissa toistuvat keittiö ja kaikki ruokaan liittyvät esineet. Tärkeitä ovat myös kirjat. Ruoka pitää arjen pyörimässä ja kirjoissa kulkee mukana muistoja ja minuuksia. Niistä ei luovuta monessakaan muutossa.

Olennaista näyttää olevan myös ikkunoista tulviva valo. Sälekaihdinten välistä puskevat aurinkoiset raidat makuuhuoneen seinällä ovat kuin tikapuut ulkomaailmaan. Uusi kaupunki odottaa seinien takana.

Yhtä aikaa Kotikuvien kanssa on esillä sarja Vieraita koteja. Niiden ripustaminen ikkunaan pakottaa katsojan konkreettisesti ulos pakkaseen. Vieraat kodit ovat palikkataloja, joissa ei ole ovia tai ikkunoita. Niiden sisällä on elämä, jonne katsojalla ei ole asiaa.

Vieraiden kotien värit ovat sinisiä ja murrettuja. Kun kotona kaikki oli oranssia, keltaista ja valoisaa, ulkona edessä on vain suljettu viileys. Ja kuitenkin maalausten kaupunki voisi olla mikä tahansa – sen geneerisyys lohduttaa uutta asukasta. On oikeastaan aika samantekevää, miltä kulloinenkin kotikaupunki näyttää, jos kotona paistaa aurinko.

Näyttely tuo mieleen vanhan lastenkirjan kuvituksen. Tarkoitan tätä hyvässä mielessä. Kuvat ovat lohdullisia, selkeitä ja hupsuja. Niitä katsellessa tulee vahingossa ajatelleeksi kahvipannua hattupäisenä robottina. Kodin esineisiin tuhlattu rakkaus näkyy maalauksissa taiteilijan itselleen antamana lohdutuksena: ihan hyvä tästä elämästä vielä tulee. Kaupunki ei ikuisesti jaksa kääntää selkäänsä uudelle asukkaalleen.

Raisa Jäntti

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.