Kuhala ja hautausmaan risteys - Markku Ropponen

MARKKU ROPPONEN
Kuhala ja hautausmaan risteys.
Tammi 2009, 317 s.
Uudessa Kuhala-kirjassa päähenkilö, yksityisetsivä Otto Kuhala, potee syvää matalapainetta kauniista kesästä huolimatta. Syy ei ole tulevan morsiamen, aikuisen naisen, Annukka Maaheimon, vaan Kuhalan itsensä, joka on himoissaan syönyt omasta kuormasta; toisin sanoen sotkeentunut kauniiseen naispuoliseen asiakkaaseensa.

Eräs satunnainen Nietzscheä siteeraava baarifilosofi toteaakin: "Rakkaus on hätkähdyttävä esimerkki siitä, kuinka vähän painoa ihminen panee todellisuudelle." Kuhalaa ahdistavat paitsi Amorin harhailevat nuolet myös hullun jalkajousimurhaajan täsmäiskut. Kuka on seuraava uhri, itse Kuhalako?

Markku Ropposen Kuhala-romaaneissa rikoksien mittakaava on sovitettu Jyväskylän näköisen kaupungin kokoiseksi. Kuhala on osa kaupungin ilmapiiriä ja elämänmuotoa. Hän on sen muutostuulien tarkkasilmäinen noteeraaja. Ropponen panoroi jälleen kaupunkikuvaa havainnoivalla katseella.

Kuhalasta on kehittynyt dekkarikirjallisuutemme aivan oma persoonansa, Pentti Kirstilän etsivä Hanhivaaran luokkaa (hahmon tulkitsijana loistava Antti Litja). Kunpa se joskus toteutuisi, se ensimmäinen Kuhala-elokuva! Karismaattiselle näyttelijälle olisi siinä kyllä töitä.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.