Kuhmoisten harrastajateatteri: Akkaralli

Hurmalaisen talon poika on äidin kuvailujen mukaan ”vähän sellainen uuppana”, poikamieheksi äidin hoteisiin jäänyt aikuinen mies. Mutta kun äiti, Bertta (Hannele Nikkinen), vihdoin lähtee reissuun, kuoriutuu pojasta, Veijosta (Jukka Järvinen), esiin aivan uusi puoli. Veijo nimittäin on päättänyt hoitaa naisasiat kuntoon kertaheitolla.

Heikki Luoman käsikirjoittama Akkaralli on Kuhmoisten Harrastajateatterin tämän kesän näytelmä. Tarja Vesikallion ohjauksessa Kuhmoisten porukka on tarttunut hyvin perinteiseen kesäkomediaan. Luvassa on siis tuttua meininkiä väärinkäsityksineen ja hassuine kommelluksineen.

Jukka Järvinen Veijon roolissa on näyttämöllä lähes koko ajan, joten haasteita piisaa. Järvinen selviytyy urakasta kunnialla ja tekee Veijosta mukavanoloisen ja ujon aikamiespojan. ”Uuppanasta” löytyy myös se toinen puoli, mutta etenkin hieman hädissään oleva Veijo on varsin sympaattinen tapaus.

Veijon kaveri (Matti Mattila) yrittää vähän autella sopassa, siinä onnistumatta. Naisia tulee ja menee kuka mistäkin syystä, eikä miesten auta kuin ihmetellä.

Naiset pääsevät tällä kertaa revittelemään oikein kunnolla, ja mikäs sen mukavampaa. Akkarallissa pyörivät naiset ovat kaikki omanlaisiaan persoonia, mikä tulee esityksessä hienosti esiin.

Etenkin maatalouslomittaja Tuulia Kekäläinen (Liisa Kuusinen) ja Cunilla Kuikansalo-Hyppölänniemi (Tiina Uotila) muodostavat herkullisen vastaparin. Toinen on valmis navettaan, toinen taas on valmis johonkin ihan muuhun.

Arja Korvenranta naapurin Ulpuna suorastaan loistaa estradilla. Korvenranta tuo tunteet esiin niin väkevästi, että varmasti välittyy katsomon perukoille saakka. Korvenrannan repliikeissä murre suorastaan soljuu, ja puhetyyli sopii täydellisesti näytelmään sekä koko perisuomalaiseen kesänäytelmägenreen.

Osistaan suoriutuvat mainiosti myös Hannele Nikkinen topakkana äitinä sekä Henriikka Korvenranta reippaana Suvi Kesäsenä.

Yllätyksiä ei Akkaralli tarjoile, mutta perinteisen kesäteatterin ystäviä se ei haittaa. Välillä esitys hieman kärsii pitkäveteisyydestä ja paikoillaan junnaavista kohtauksista. Yleisö Kalholanniemen upeissa maisemissa kuitenkin tuntui viihtyvän hyvin. Ja erityiskiitos äänentoistolle, joka toimi suorastaan loistavasti.

Rooleissa: Hannele Nikkinen, Jukka Järvinen, Liisa Kuusinen, Arja Korvenranta, Tiina Uotila, Henriikka Korvenranta, Matti Mattila. Kuiskaaja: Marjatta Mattila. Äänet: Eetu Harjula, Atte Ojala, Niilo Vesikallio. Lavasteet: Jaakko Hännikäinen, Jouni Uotila. Ohjaus: Tarja Vesikallio. Käsikirjoitus: Heikki Luoma.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.