Kuinka kasvaa perheeksi?

EPPU NUOTIO & TUUTIKKI TOLONEN Leonardo, leijonavauva

Kuvittanut Sari Airola. Otava 2008, 24 s.

Yli vuoden ikäisille suunnattu Leonardo-katselukirja on ammattilaisten taidonnäyte. Kirjassa pieni Leonardo-vauva tarkkailee ympäristöään, seinällä kujeilevia auringon heijastuksia, omia varpaitaan, halipupuaan ja tuttuja kasvoja. Kerrankin ensikirja käsittelee varhaisen elämän inhimillisiä perusasioita eikä vain tuputa tunnistamaan sikoja, porkkanoita ja traktoreita.

Samalla kun Eppu Nuotio ja Tuutikki Tolonen esittävät ympäristön vauvan aistien kautta, vanhemmillekin välittyy viesti tavallisesta arkipäivästä, tärkeistä rutiineista ja läheisyyden merkityksestä. Lyhyissä teksteissä muistetaan lisäksi ystävien, kummien ja isovanhempien roolia lapsen turvaverkostona.

Sari Airolan runsas värikuvitus pyöreine linjoineen tukee kertomuksia lämminhenkisesti.

NINA PIRHONEN Kumpulaakson Pompom lähtee merille Otava 2008, 40 s.

Nina Pirhosen luoman Pompom-pupuhahmon seikkailut jatkuvat merten aalloilla. Omituisten otusten laaksosta Pompomin lauttamatkalle lähtevät myös Viu Viu ja Papuna-papukaija. Ystävykset näkevät merikarhujen kyydissä vedenalaiset ihmeet, ajautuvat myrskyaaltoihin ja päätyvät viidakkosaarelle Nopi-kummituseläimen vieraaksi.

Pompom-hahmo pohjaa Pirhosen vaatesuunnitteluun. Tämä näkyy kirjassa, jonka tenho perustuu pitkälti vahvaan visuaaliseen antiin. Yltäkylläiset värit ja graafinen ilme hallitsevat kaavamaisen tuttua tarinaa, jossa pelotellaan kissakalan kidalla ja hurjalla haaksirikolla.

JUKKA PARKKINEN & PIA WESTERHOLM Karhumäen Otso ja karhunkierros WSOY 2008, 54 s.

Savonia-palkitun Jukka Parkkisen Karhumäen tarinat muuntuvat nyt kuvakirjaksi. Tällä kertaa karhut ottavat tuntumaa villiin luontoon, kun Otso-pojan Amalia-täti saa konstaapeli Oiva Karhuselta lahjaksi elämysmatkan Karhunkierros-vaellukselle.

Karhukolmikon erämatkailu menee heti alkuunsa monelle mutkalle, koskenlaskuksi ja selviytymistarinaksi. Parkkinen höystää nokkelalla huumorilla ja rikkaalla kielellä tarinaa, jossa totisesti piisaa vauhtia ja vaarallisia tilanteita - ja yllättäen onnellinen loppu. Siinä sivussa tulee luontotietoa ja käytännön vinkkejä eräreissulle.

Pia Westerholmin akvarellikuvitus tukee juttua omalla yksityiskohtien komiikallaan, mutta varsinainen veto löytyy tarinan kiemuroista.

RIINA KATAJAVUORI & SALLA SAVOLAINEN Pentti miesten Lapin-reissulla Tammi 2008, 32 s.

Äijäenergiaa lastenkirjassa? Kyllä, se on mahdollista. Riina Katajavuoren Pentti-kirjasarjan uutuudessa pojat lähtevät tosimiesten Lapin-matkalle. Äiti jää ruikuttamaan asemalle, kun Pentti, Kalle ja isoisä Ukko hyppäävät junaan ja reissaavat Tuulahdusvaaran kämppäkylään.

Miesten kesken on eri meininki. Pojat saavat syödä luvan kanssa pitsaa ja ranskalaisia, pelata pleikkaria laskettelukeskuksessa eikä kämpän sotkuistakaan pahemmin piitata. Isojen miesten kanssa pojat pääsevät myös saunaan ja avantouinnille.

Katajavuori tarinoi mukavan rennolla otteella. Salla Savolaisen kuvittamana pojat ja partaheput saavat vielä elävän luonteen. Näitä pienten ja isojen poikien omia juttuja tarvitaan prinsessa- ja kotileikkien vastapainoksi.

MAIKKI HARJANNE Santtu kiusaa Otava 2008, 24 s.

Kiusaamisesta on tehty tukku lastenkirjoja, mutta tärkeästä teemasta kannattaakin kirjoittaa.

Maikki Harjanteen kuvakirjassa Santtu-poika herää päiväunilta semmoinen kiusanhenki päässään, että mopo karkaa käsistä kokonaan.

Ensin Santtu roiskii murot lattialle, sitten repii kissaa hännästä ja vielä päivän päätteeksi pilaa parhaan ystävänsä Iinan syntymäpäiväjuhlat. Santtu rikkoo ilmapallot ja räkättää vielä päälle. Tarvitaan ymmärtävää aikuista asettamaan rajoja ja selittämään sääntöjä.

Harjanteen tyylilleen uskollinen piirroskuvitus todentaa, miten hölmöistä jutuista riidat syntyvät ja miten ne pitää ratkaista.

Anteeksi-sanaa ei turhaan toistella. Opettavainen tarina kelpaisi myös isojen lasten eli aikuisten työelämän käsikirjaksi.

RISTO LÖF

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.