Kuka teki minusta tän naisen - Jippu

JIPPU

Kuka teki minusta tän naisen

HMC/ Warner

J ippu on kuin sijaiskärsijä monissa ihmisten murheissa. Sanoituksista ja tulkinnasta huomaa hyvän mielikuvituksen ja särkyneen ihmisen osaan eläytymisen, jos on levyllä varmasti omaakin tuskaa mukana. Jippu on sanoittanut ja säveltänyt suurimman osan kappaleista, levyn on tuottanut Markus Koskinen.

Kappaleisiin on ladattu piilotettua itkua ja väsähdystä, ja se saa kuulijan miettimään, miten moni itkee, turhaankin, ja kuitenkin itku on todellista siinä hetkessä. Jipun ääni on hieno, eläytyvä ja värisevän herkkä. Tyyli on hauras niin kuin vain nainen voi olla, tällä kovien naisten valtakaudella. Hän etsii äänijänteiden sävyjen kirjoa hengityksen tahdissa. Musiikista löytyy avuttomuuden ja vahvuuden tasapaino ja siinä Jippu on tyylinsä ykkönen.

Lauluissa kuuluu ironia ja arkipäivä; huulipunat poskella ja kutrit hyvin -äänellä Jippu saa Ihan tavallinen päivä -lauluun teatraalista hymyä ja hulvatonta "humppakabareeta". Hän osaa nämä tarinat ja taipuu hienosti näytelmään, joka on vain elämää. Välillä suruvoittoinen levy saa ihmettelemään itkeäkö vai nauraa.

Sävykkään levyn sovituksissa soi eilinen. Nainen "kuolee huonon miehen viereen" ja yrittää kuunnella vitsejä läskeistä naisista ja pysyä hoikkana. Lopussa soittimetkin kuolevat, unohtuvat nurkkaan ja kosketuksen puutteeseen. Jipun ääni ja suhahtava sointi muistuttaa takavuosina divarista löydettyä repaleista pokkaria, joka etsii omistajaansa.

Miksauksessa on hauskuuttakin, ja äänimaisema on välillä kuin keittiössä äänitetty, astioiden kilinä vain puuttuu. Tulos on viehättävän yksinkertainen, kuin karu soittorasia, mutta se ei tarkoita, etteikö levyn eteen olisi tehty paljon työtä. Oikealla kaavalla muuttujineen tehty levy ansaitsee kiitokset.

Sisäänpäin kääntyneet tekstit kuvastanevat jotakin olennaista tästä ajasta, tuskin listaykkökseksi hauras melankolia muuten nousisi. Kun rakastaa ja luopuu, kipu murtautuu musiikkiin. Rakkauttahan monet rukoilevat ja joskus sattuu kohdalle oikea kanava. Sydän ei osannut väistää, mutta osaahan - se varmaan kuullaan seuraavalla Jipun levyllä.

KIRSI TAIVAINEN

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.