Kulmanoja – Matti Salmen ajatuskuvia liikunnasta

Jyväskylän yliopiston valokuvaajana vuosina 1967–1990 ja free lancer -valokuvaajana toimineen Matti Salmen valokuvia on totuttu katselemaan gallerioissa, museoissa, kirjastoissa sekä sanoma- ja aikakauslehtien sivuilta.

Kuvajournalistin etsin on vakuuttavasti ja koskettavasti löytänyt ajankuvan lisäksi tunteisiin vetoavaa inhimillisyyttä. Valokuvaaja on ”sattunut olemaan paikalla” kuten hän itse on todennut. Hiljaisena tarkkailijana, mutta ripeästi aina oikean hetken kuvaajana.

Valokuvaajana Salmi taitaa silmän, käden ja sydämen yhteistyön.

Liikunnalla esillä olevat mustavalkoiset kuvat kertovat tarinaa opiskelijoiden elämästä, mutta painokkaasti myös koko tiedekunnan oppineen väen arkipäivän solmukohdista: väitöstilaisuuksista, karonkoista, promootioista ja muista juhlallisuuksista.

Mahtuupa joukkoon joitain kuvia myös opetuksen arkipäivästä. Eräs uusien tuulien lehahtamisesta kertova mielikuva elää Liikunnalla vieläkin vahvasti. Joukko Turkka vieraili 1980-luvulla Liikunnalla ja esitteli omaan fyysiseen tyyliinsä opettamista. Kuvassa Turkka takoo hymyhuulin tiedekunnan professoria otsaan, jonka irvistys on paljon kertova. ”Liikkuminen on ajattelua”, on Matti Salmi otsikoinut kokonaisuuden, johon Turkankin kuva kuuluu.

Kun opiskelijaelämä politisoitui 1970-luvulla, alkoi uuden etsintä, tutkintoja uudistettiin ja barrikadeille noustiin. Nämä valokuvat toteuttavat vääjäämättä kuvan perusluonnetta: aika nostalgisoi, erottaa kuvatut tapahtumat ajan virrasta esteettisiksi kuviksi, joissa mielikuvat korostuvat.

Lämmin tunne menneestä muuntuu viattomuudeksi – mitä se ei tietenkään täysin ollut. Mutta erilaista se oli, ja jotenkin suoraa, kuten Liikunnalla otetuista kuvista tiivistyy katsojalle tulkittaviksi.

Salmen kuvallisissa toteamuksissa tulevat myös henkilöiden persoonat huomioiduiksi.

Jotensakin viattomilta tuntuvat kuvat nyt juhlavista hetkistä, kun Tapio Korjus palkittiin 1988 tai Harri Kirvesniemi palasi kisoista 1984. Presidentti Kekkonen kävi avaamassa LiiTerin, Tahko Pihkala vieraili 1978. Kuvassa hauras vanha mies – ja muut näyttävät miettivän varuillaan, hajoaako edelläkävijän instituutio nyt tähän.

Kuvien menneissä tiloissa rakentuivat tilanteet, mutta samalla tunnelmat. Niiden taltioijana Matti Salmi on mestari.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.