Kultainen nainen

Kultainen nainen

Englantilaisen Simon Curtisin ohjaus Kultainen nainen pohjautuu tositapahtumiin. Se kertoo tarinan itävaltalaisesta Maria Altmanista (Helen Mirren), joka sisarensa kuoleman jälkeen alkaa Yhdysvalloista käsin periä oikeuttaan tauluihin, jotka natsit varastivat hänen perheeltään toisen maailmansodan aikana.

Arvokkain teos on tunnetun taiteilijan Gustav Klimtin maalaus Kultainen nainen. Se on Marian tädin Adélen muotokuva, josta on myöhemmin tullut eräänlainen Itävallan kansallismaalaus. Siksi on selvää, että Wienin Belvedere-museo, jossa taulua säilytetään, pitää kiinni oikeuksistaan maalaukseen.

Maria vie asian oikeuteen. Hänen apunaan toimii sukulaispoika Randy Schönberg (Ryan Reynolds), tunnetun säveltäjän Arnold Schönbergin lapsenlapsi. Randylle tilaisuus avautuu matkana menneisyyteen ja muistoihin, joissa Maria taas elää päivittäin.

Curtisin ohjaus pelaa varman päälle aina runsaasti käytettyjä takaumia myöten. Elokuvassa on inhimillisesti kohottavat hetkensä, mutta myös oma ennustettavuutensa.

Teemoja on paljon, sillä niin yksityisen kuin yleisemmän tason kuvauksen ohella käsitellään laajemmin kulttuuriperinnön vaalimista, kansallisen identiteetin näkökulmaa ja monia muita alateemoja tässä muistojen sopusuhtaisessa kavalkadissa.

Helen Mirren on luontevan vahva pääroolissa. Ilman hänen ilmeikästä, tilanteiden tasolla kaiken aikaa elävää suoritustaan jäisi Kultainen nainen huomattavasti vähemmän koskettavaksi. Mirren tuo omakohtaisella tulkinnallaan esiin menneisyyden kauhunhetket. Sen sijaan muut näyttelijätyöt jäävät vaisummiksi eivätkä kosketa ollenkaan samalla tavalla.

Sodanaikaiset jaksot on toteutettu sinänsä luontevasti, mutta hieman kuin päälleliimaten ja holokaustin aikaista tematiikkaa perinteisesti alleviivaten. Parhaiten jaksoista onnistuu Marian ja hänen aviomiehensä pako natsien kynsistä.

Ohjaus: Simon Curtis. Tyylilaji: draama. K12.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.