Kulttuuritalohankkeen osapuolet erimielisiä Villa Ranan kaavasta –  "Esitys ei ollut sovittujen kauppojen mukainen"

Kulttuuritalo Villa Ranan asemakaavan muutosehdotus oli tarkoitus hyväksyä tiistaina kaupunkirakennelautakunnan kokouksessa. Kaavamuutos tarvitaan, jotta Villa Ranalle voidaan muodostaa oma tontti, jonka käyttötarkoitus mahdollistaa tulevan kulttuuritoiminnan.

Ennen kokousta Villa Ranan ja maa-alueen omistava Keski-Suomen Suojeltavat museokiinteistöt Oy ja Suomen Yliopistokiinteistöt Oy tekivät pyynnön poistaa muutosehdotus listalta.

– Kaavaesitys ei ollut sovittujen kauppojen mukainen. Ostimme 3 900 neliömetrin määräalan, jolla Villa Rana sijaitsee. Kaavaesitykseen merkitty ala oli 1 500 neliötä pienempi, perustelee yhtiön toimitusjohtaja Timo Häll.

Hällin mukaan myöskään maa-alueen entinen omistaja Suomen Yliopistokiinteistöt Oy ei hyväksy kaavan mukaista tonttijakoa.

Jyväskylän kaupunginarkkitehti Leila Strömbergin mukaan kaavoituksessa ei ole tapahtunut virhettä.

– Minulle ei ole kerrottu, miksi kaava otettiin lautakunnan listalta pois hakijoiden toiveesta. Tonttijako ja maankäyttösopimusneuvottelut on käyty normaalisti ja hakijoilla on ollut tieto kaavan sisällöstä. Hakijat ovat hyväksyneet kaavaehdotuksen, siitä ei jätetty muistutuksia, Strömberg sanoo.

Häll puolestaan toteaa, että hänelle tai Suomen Yliopistokiinteistölle ei ole toimitettu papereita, joiden mukaan asiaan olisi voinut reagoida.

– Huomattuamme virheen olemme yrittäneet olla yhteydessä kaavoituksesta vastaaviin, mutta kesälomien takia heitä ei ole tavoitettu ennen kuin maanantaina 6. elokuuta, Häll kertoo.

Villa Ranan erottaminen Seminaarinmäen kampusalueen kokonaisuudesta on Strömbergin mukaan ollut kaavoituksen näkökulmasta haasteellista alueen vahvan suojelun vuoksi.

– Villa Ranan kaupan yhteydessä osapuolet ovat sopineet alustavasti määräalasta, joka kaavoituksen yhteydessä on tarkentunut. Kaavaehdotus pohjautuu vaihtoehtoon, jossa muun muassa vanha Seminaarinpuisto jää mahdollisimman ehjäksi kokonaisuudeksi ja osaksi yliopiston aluetta. Näin Seminaarinmäen moninaiset kulttuuriympäristön suojeluarvot voidaan varmistaa.

Häll kertoo, että marraskuussa 2016 on tehty lopullinen kauppa määräalasta, ja kauppakirjan karttaotteeseen on merkitty rakennus- ja maa-alue.

– Kaupungin kaavoitus ei vastaa sitä, mitä kauppakirjassa on sovittu. On ilmoitettu, että tontin koko voi muuttua vähän. Mutta jos tontin koko putoaa puoleen, se ei ole vähän.

Hällin mukaan tontin pieneneminen vaikeuttaa rakennuksen käyttöä merkittävästi: kaavan ulkopuolelle ovat jäämässä esimerkiksi portaat, joiden kautta tapahtuu kulku Villa Ranan yläpihalta alas puutarhaan.

– Lisäksi arkkitehti on suunnitellut meille asiakkaiden tarpeisiin soveltuvan pysäköintialueen. Esimerkiksi invataksin kääntäminen pihassa vaatii tilaa, Häll sanoo.

Keski-Suomen Suojeltavat museokiinteistöt Oy käy asiasta parhaillaan neuvotteluja Suomen Yliopistokiinteistöjen kanssa.

– Mietimme keskenämme, mitä tässä on tehtävissä, mutta tällaisena hanketta ei voi viedä eteenpäin. Kaavoittajan kanssa täytyy käydä keskusteluja, miten tämä virhe korjataan, Häll toteaa.

Strömberg korostaa, että kaupunki on tehnyt voitavansa, jotta merkittävästi suojellulta alueelta on ylipäätään voitu erottaa alue kulttuuritalon käytettäväksi.

– Olemme käyneet keskusteluja muun muassa viranomaisten ja Museoviraston kanssa. Näin erityisellä paikalla kaavaprosessi määrittelee lopulta alueen. Myös meidän toiveemme on, että kulttuuritoimijat pääsevät Villa Ranaan mahdollisimman nopealla aikataululla, Strömberg sanoo.

Tämä sisältö on vain tilaajille.

Tilaa Keskisuomalainen VerkkoPlus 1 kk / 9,90 €

Tilaa tästä!

Jos olet jo tilaaja, .