Kumea Sound – Kumea Sound

Muusikko-taiteilija Lauri Wuolion Kumea Sound onnistuu taidokkaasti välttämään soittamansa etnisillä vivahteilla maustetun elektronis-akustisen instrumentaalimusiikin helmasynnit, kuten tarttumapinnan puutteen ja sovituksellisen yksiulotteisuuden.

Albumin 11 raitaa ovat kuin käsikirjoituksiltaan eroavia lyhytelokuvia samankaltaisissa lavasteissa. Tasaisimpina ja kantavina elementteinä esiintyvät vain pääinstrumentti kupolan rajallinen ambitus ja sillä soitettavan materiaalin yksinkertainen toimivuus.

Pehmeän metallisen lyömäsoitinhelinän ja sähköisempien sävyjen yhdistelmään perustuva äänimaailma onnistuu kietaisemaan huomaansa poikkeuksellisen tehokkaasti. Myös perinteisemmät instrumentit ja ihmisääni tuovat tarpeellista vaihtelua kokonaisuuteen.

Kovin pitkäkestoisia tai vahvoja mielenliikutuksia levy ei kuitenkaan monimuotoisuudestaan ja eheydestään huolimatta onnistu herättämään, ja tausta-ambienssiksi lipsahtamisen vaara vaanii paikoittain. Silti Kumea Soundin musiikissa on jotain mystisellä tavalla rentouttavaa ja miellyttävää hälyttömyyttä.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.