Kun on tunteet – Laukaan Teatteri

Mitä Maria Jotunin teksteillä on sanottavana nykyihmiselle? Onko 80 vuotta sitten ajasta poistuneen kirjailijan kieli ja aiheet vanhentuneet?

Väitän, etteivät aika tai trendit kykene pölyttämään sanottavaa, kun tekstit ovat kiinni yhteiskunnassa ja ihmisenä olemisessa. Lisäksi: rehellisesti ja suoraan puhuvia kirjailijoita ei koskaan ole liikaa.

Laukaan teatterin esityksen on sovittanut ja ohjannut kokenut teatterimies Jarmo Inkinen. Maria Jotunin seitsemästä novellista kehkeytyi näytelmä, joka sai nimekseen Kun on tunteet. Tunteista totisesti on kysymys, mutta kenties hieman eri näkökulmasta, kuin sanaan – tai käsitteeseen – nykyisin liitetään.

Tässä näytelmässä rakkaus on kauppatavaraa, jonka suhdanteet liikkuvat pankkikirjan saldon tarkkuudella. Avioliitto on sopimus, joka perustuu enemmän järkeen kuin lemmen ruusunpunaiseen unelmaan. Onko rakkautta se, kun äiti näkee ainoana mahdollisuutenaan luovuttaa vastasyntynyt lapsi rahanahneen matamin hoiviin? Tai se, kun rakkaustunteiden mittana ovat miehen napakat sivallukset?

Jotuni vastaa: kyllä, tunteista on kysymys. Kirjailija ei selittele, puolustele tai moralisoi. Hän näyttää, tuo esille, ja katsoja saa tehdä päätelmänsä oman maailmankuvansa ja harkintansa läpi. Välistä pilkahtaa huumorin tai sarkasmin säie, joka tuo valoa armottomuuden keskelle.

Laukaan teatterin esityksestä huokuu Jotunin novellien henki. En ikinä olisi uskonut, että harrastajat saavat vaativat tekstit näyttämölle näin verevinä. Jo tekstimassa asettaa oman haasteensa, mutta myös Jotunin kielen poljento pitää sisällään ansan: vaarana on ylitulkitsemisen riski.

Tämän sudenkuopan harrastajat selättävät komeasti! He antavat sisällölle tilaa, eivätkä höystä sanomaa ulkoisella uholla. Esiintyjistä jokainen saa puhalletuksi hahmonsa komeasti eloon. Nimiä ja rooleja on turha tiputella sen enempää, parasta käydä itse toteamassa. Minä ilahduin muun muassa näytelmän nuorien panoksesta: Taijatuuli Koskisen vivahteikas ikkunanpesijä ja Vanessa Baggen lapsensa hylkäävä äiti ovat tarkkaa, pienieleistä työskentelyä.

Maria Jotunin tekstien pohjalta sovittanut ja ohjannut Jarmo Inkinen. Laulujen ohjaus: Päivi Rytkönen. Rooleissa: Ari Jäntti, Hanna Alvoittu, Päivi Hammarén-Jokela, Laura Jouhtimäki, Vanessa Bagge, Taijatuuli Koskinen, Sirpa Vesalainen.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.