Kuolema on poikakaveri jyväskyläläiselokuvassa

Juri on ihan kiva nuori mies, mutta Eve on aika traumaattinen nuori nainen. Hän on tottunut hengaamaan vanhemman poikaystävänsä kanssa. Kyseessä on ulospäin vähän epäterveeltä vaikuttava riippuvuussuhde. Poikaystävä on Kuolema.

Se on tilanne jyväskyläläisessä Pidä rakkautes -elokuvassa, joka sai ensi-iltansa torstaina Finnkinon Fantasia-teatterissa.

Pidä rakkautes on harrastajavoimin toteutettu tunnin ja vartin kestoinen näytelmäelokuva, joka perustuu Kansannäyttämön kaksi vuotta sitten esittämään samannimiseen näytelmään. Se oli Aino Martiskaisen kirjoittama ja ohjaama.

– Kävin katsomassa näytelmän kolmesti. Minua kiehtoi todella paljon, miten kaksi niin erilaista ihmistä kohtaavat ja miten heille käy. Jännitys ei herennyt koko näytelmän aikana, kertoo Pidä rakkautes -elokuvan ohjaaja Johannes Myllymäki, 26.

Myllymäki, media-alan ammattilainen, oli aiemmin tehnyt lyhytelokuvia ja teatteria, mutta hän oli haaveillut pidemmästä elokuvasta. Myllymäki lähestyi Martiskaista. Martiskainen innostui ja alkoi tehdä käsikirjoitusta.

Roolit miehitettiin pääasiassa näytelmässäkin esiintyneillä näyttelijöillä. Mukana ovat yhä muun muassa Mikko Hintikka Jurina ja Paavo Kovanen Kuolemana.

Emilia Valkonen (näytelmän Eve) ei kiireidensä vuoksi ehtinyt elokuvaan, ja elokuvassa Eveä esittää Sina Rosti. Tässä on veikeä roolitusyksityiskohta: näytelmässä Rosti esitti Even kouluaikojen tuttua Maijaa, epämiellyttäväksi hahmotettua pintaliitäjää. Kumpaa hahmoa oli mukavampi esittää?

– Eveä – siinä oli haastetta, ja rooli oli omalle ilmaisulleni sopivampi, Rosti sanoo.

Viime vuonna kuvattiin.

– Kuvauspäiviä tai -iltoja kertyi kolmisenkymmentä. Elokuvassa on 30 kohtausta, ja jokaista varten otettiin 10–30 ottoa. Koottavana oli suhteellisen suuri palapeli, Myllymäki sanoo.

Kyseessä on nollabudjettituotanto ja nimenomaan Myllymäen elokuva. Hän on ohjannut, kuvannut, leikannut ja valinnut musiikin.

– Marraskuusta ensi-iltaan asti olen lähes joka päivä, ilta tai yö tehnyt töitä jälkituotannon kanssa.

Valtavan työmäärän jälkeen ensi-ilta nosti ohjaajalla tunteet pintaan.

– Takana on pitkä urakka hyvän porukan kanssa. Kaikki ovat olleet todella innoissaan. Itse olen tehnyt töitä puolitoista vuotta, joten kyllä se tuntuu jossain, kun lopulta on valmista. Oikeastaan tuntuu hyvältä.

Pidä rakkautes -elokuva esitetään huhtikuussa viidesti Kansannäyttämön kotisalissa teatteri Miilulla. Tänä vuonna elokuva nähtäneen myös muutamilla festivaaleilla. Loppuvuodesta se on nähtävillä internetissä.

Esitykset Miilulla (Sammonkatu 7): su 12.4. klo 20, la 18.4. klo 17 ja klo 20, ke 22.4. klo 20, su 26.4. klo 20. Kesto n. 1 h 15 min. K12.

Tämä sisältö on vain tilaajille.

Tilaa Keskisuomalainen VerkkoPlus 1 kk / 9,90 €

Tilaa tästä!

Jos olet jo tilaaja, .