Kurkistus ihmiskuiluun

Timo

Pikku ryöstökeikkaa ja lääketeollisuuden koekaniinina toimimista. Tuleehan sillä mies toimeen. Paha vain, että lääkkeet aiheuttavat harhanäkyjä ja viiksekäs kaivinkonekuski piirittää vaimoa. Siihen vielä päälle Nancy Sinatran ja Ilmestyskirjan sekakäyttöä – vähemmästäkin miehen pää sekoaa.

Kivi Larmolan Timo on mukaelma Georg Büchnerin näytelmästä Woyzeck. Mustiin pukeutuva ja mustia ajatuksia hautova päähenkilö kamppailee elättääkseen perheensä ja säilyttääkseen järkensä, mutta kehnostihan siinä käy.

Avauskohtauksessa tavattavasta maailmanlopun julistajasta lähtien tarinassa vallitsee jatkuvasti painajaismaisen uhkaava tunnelma. Timon kokemus omasta alhostaan kiteytyy siihen, että hän julistaa osaavansa luetella ”Loton väärät numerot”.

Edellisessä Päällystakki-albumissaan Larmola irrotteli villillä värien käytöllä. Nyt on paletti heitetty nurkkaan ja käytössä vain musta, valkea ja lukuisat harmaan sävyt, mikä sopii albumin synkkään ja mielipuoliseen tunnelmaan.

Kivi Larmolan Timo on erikoinen teos – yhtä aikaa pahuksen raskas ja toisaalta jotenkin hauraan tuntuinen. Saattaa olla sen merkki, että käsillä on verkkaan avautuva klassikko.