Kustaa H.J. Vilkuna - Neljä ruumista

KUSTAA H.J. VILKUNA
Neljä ruumista
Teos 2009, 348 sivua.
Kustaa H.J. Vilkuna on kirjoittanut monta kiintoisaa kirjaa, mutta tämä on kyllä yliveto! Kirjoittaja esittelee neljä 1600-luvun Suomessa tehtyä henkirikosta tavalla, joka saa lukijan melkein jyrsimään kynsiään. Kirjan ääressä huomaa äkkiä jännittävänsä, mahtaako raatimies Per Tyskin tappaja päästä kuin koira veräjästä ja että ei kai sitä mukavaa vääpeliä suotta viedä teloituspaikalle.

Kirjassa esiteltyjen rikostapausten vahvuus piilee niiden totuudellisuudessa. Nuo entisajan murhaajat ja murhatut ovat todella eläneet, heidän tekonsa on kirjoitettu muistiin ja oikeusistuimet ovat antaneet niistä tuomionsa. Vilkunan ei ole tarvinnut itse keksiä mitään lisätäkseen jännitystä. Totuus on aina tarinaa ihmeellisempi.

Jostain syystä on Ruotsi-Suomen aika jäänyt historiankirjoista mieleeni jotenkin valjuna. Olihan siellä tietysti ne hullut kuninkaat ja hakkapeliitat, mutta ei sellaisten kanssa jaksa pitkään rähjätä. Vilkunan matkassa 1600-luku avautuu mielenkiintoisena, verevänä, jopa jännittävänä, kun sitä katsellaan tavallisten ihmisten näkökulmasta.

Vilkunan teos ei ole ainoastaan rikosjännäri. Kirjoittaja on taitavasti sijoittanut mukaan tietoja ja huomioita ajan yhteiskunnasta, tavoista, elinkeinoista, koko silloisen elämän kirjosta. Kirjan luettuaan huomaa kuin varkain oppineensa yhtä ja toista elämästä 300 vuoden takaa. Saisikohan tällaisen kirjan salakuljetetuksi kouluun? Historian harrastus nuorten keskuudessa saattaisi saada aivan uutta potkua.

Kolmesataa vuotta sitten ei näillä main tunnettu kännyköitä, mutta muuten menneen ajan elämä vaikuttaa hyvin tutulta. Silloinkin kansa joi viinaa ja olutta kurkut torvella ja humalassa tehtiin runsaasti rikoksia. Myös silloin taisteltiin rahasta, arvovallasta ja maineesta jopa niin verisesti, että lähimmäisen henki oli vaarassa. Myös silloin heikkoja lyötiin, köyhät köyhtyivät ja rikkaat rikastuivat. Ja ennen kaikkea: tuomareita vilisi jo silloin nurkissa niin, että päät vain kolisivat yhteen.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.