Kustaa Järvinen – Pelimanni

Kaustisen Konsta Jylhä (1910–1984) on suomalaisten pelimannien legenda. Kaustisella toimiva Kansanmusiikki-instituutti on esitellyt ansiokkaasti myös muita historian mestaripelimanneja. Nyt tarjolla on euralaisen Kustaa Järvisen elämäntyötä. Alunperin vuonna 1976 ilmestynyt kokoelma tarjotaan ensimmäistä kertaa cd-muodossa.

Vanhimmat äänitykset ovat vuodelta 1937. Pelimanni-levyn herättäminen henkiin on merkittävää kulttuurityötä.

Levystä on inspiraatioksi uusille kansanmusiikkipolville ja runsaista saatesanoista historian oppitunniksi. Levyä kuuntelemalla ja erityisesti kansilehtiä lukemalla on mahdollisuus ymmärtää pelimannimusiikin merkitys 1900-luvun alun Suomessa. Viulu ja klarinetti antoivat tahdin tanssilavoille ennen kuin radio ja Dallapé päivittivät tyylit. Järvinen kumppaneineen muuttuivat vanhanaikaisiksi. Arvonnousu tapahtui 1960-luvulla Kaustisen kansanmusiikkijuhlien myötä.

Cd-levyn ohella on ilmestynyt Mauno Järvelän toimittama nuottiteos, joka tarjoaa apuvälineen Järvisen ainutlaatuisena pidettyyn soittotyyliin perehtymiseen. Teoksella halutaan täyttää niitä aukkoja, joita mestaripelimanniemme dokumentoinnissa on ollut.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.