"Kuuntele kehon sisäistä tanssia" – Jos näet kuulokkeet korvilla liikehteleviä ihmisiä Kävelykadulla, tästä on kyse

Kahden aikaan tiistai-iltapäivällä muutaman ihmisen ryhmä räpläilee Aren aukiolla kännyköitään ja sovittelee kuulokkeita korviinsa. Normaalia toimintaa, paitsi ei tällä kertaa.

Olemme nimittäin osallistumassa Taru Miettisen Kuunnelma-teokseen, joka on osittain performanssi ja tavallaan tanssia.

Kuunnelma ohjaa liikkeitämme pitkin Kävelykatua. Olemme sekä teoksen yleisö että sen tekijät.

Kun tekniikka on saatu toimimaan, tapahtuma voi alkaa.

 

“Ehdotan, että kuunnelman ajan pyrit näkemään ihmisten ja rakennusten lisäksi avaruuden ympärilläsi, ei tyhjänä, vaan täytenä tilana, kuin se olisi jotain veden kaltaista.”

Ääni päässäni kehottaa minua nousemaan seisaalleen ja kiinnittämään huomiota yksityiskohtiin, kuten pulujen toimeliaisiin askeliin.

Tämä terävöittää aisteja ja tilassa olemisen tuntua.

Kun ääni kehottaa sulkemaan silmät ja kuuntelemaan kehon sisäistä tanssia on kuin kuuntelisi meditaatio-ohjausta.

Sitten ääni käskee lähteä liikkeelle, ja pysyä liikkeessä.

“Anna kaarevien askeleittesi liikuttaa sinua lähemmäksi seuraavaksi kuulemiasi asioita: polkupyörä, pulu, ikkuna, vaaleanpunainen, lippalakki…”

Poimin sattumanvaraisesti näkökentästäni kuulokkeista kuulemiani asioita ja annan liikkeen ohjata. Ryhmämme on levällään ympäri aukiota, koska jokainen nyt sattuu näkemään vähän eri lippalakin, pulun tai polkupyörän.

“Pysähdy. Tunnustele kädelläsi, miltä ilma tuntuu. Maalaa oikealla kädelläsi seuraavien tilassa näkemiesi asioiden ääriviivat: kuusi, valkoinen rakennus, puiden välinen tila...“

Alkaa jo vähän ujostuttaa, mutta annan mennä. Se on sekä hivenen vaivaannuttavaa että vapauttavaa.

 

Kuunnelma ohjaa meitä ylöspäin Kauppakatua ja kiinnittää huomiomme kukka-asetelmaan, kylttiin tai istuskelevien ihmisten käsien asentoihin.

Sitten tulee valita edessä kulkevan ihmisen selkä.

“Pyri kävelemään niin, että välimatka välillänne säilyy samana. Seuraa kehollasi pehmeästi edellä kävelijän askelten rytmiä, selän, käsien ja pään hienovaraista liikettä…”

Kuvitelkaapa, jos joku lähtisi seuraamaan teitä näin.

Hetken päästä olen kävelemässä ohjeen mukaisesti Kauppakatua alas takaperin ja seuraamallani miehellä näyttäisi olevan minulle asiaa. En voi kuunnella nyt. Mies katsoo minua kuin kajahtanutta. Kävelen takaperin pois paikalta.

 

Keski-Suomen Tanssin Keskuksen ensimmäiseksi kaupunkitanssijaksi valittu Taru Miettinen työskentelee tulevien viikkojen aikana Jyväskylän keskusta-alueella kutsuen ihmisiä mukaan tanssimaan, tarkastelemaan liikettä, keskustelemaan, kuuntelemaan ja tutkimaan omia kävelyreittejä.

– Tämä oli ihan meidän oma ajatus, tällainen kokeilu. Tanssin Keskusten tarkoitus on työllistää alueen ja valtakunnan tanssitaiteilijoita, kertoo Keski-Suomen Tanssin Keskuksen toiminnanjohtaja Mari Hautala.

Kaupunkitanssijan työskentelyä voi seurata ja mukaan voi osallistua Keski-Suomen Tanssin Keskuksen nettisivuilta löytyvän kalenterin mukaisesti. Ohjelmassa on muun muassa Kaupunkipujottelu-työpaja, Puistotanssit, Taru Miettisen sooloesitys sekä avoin saliharjoitus.

Osa työpajoista on kohdennettu tanssin ammattilaisille tai pitkään harrastaneille, mutta kaikkeen voi osallistua myös katsojana.

Seuraava ohjattu Kuunnelma järjestetään 4. heinäkuuta, mutta sen voi milloin tahansa toteuttaa myös yksin tai ryhmässä. Tarvitaan vain älypuhelin ja kuulokkeet. Kuunnelman voi ladata itselleen Soundcloudista tai Youtubesta.

Tämä sisältö on vain tilaajille.

Tilaa Keskisuomalainen VerkkoPlus 1 kk / 9,90 €

Tilaa tästä!

Jos olet jo tilaaja, .