Kuusi huipputekijää ehdolla Matti Nykäsen muistomerkin suunnittelijaksi – kaksi sijaintipaikkaa vahvoilla

Jyväskylän kaupunki on tilannut luonnokset kuudelta kuvataiteilijalta Matti Nykäsen muistomerkiksi.

Kaikki kuusi ovat alansa ehdottomia huippunimiä. Luonnokset on tilattu Jussi Heikkilältä, Kaarina Kaikkoselta, Pekka Kauhaselta, Stefan Lindforsilta, Kimmo Schroderukselta ja Maaria Wirkkalalta.

Taiteilijoilta on pyydetty luonnokset muistomerkistä 18. syyskuuta mennessä. Ne jätetään nimimerkeillä, jotta tekijän henkilö vaikuttaisi valintaan mahdollisimman vähän.

Syksyllä luonnoksista järjestetään yleisöäänestys. Valinnan teoksesta tekee Jyväskylän kaupunginvaltuusto ensi vuoden alussa.

Mäkihyppääjä Matti Nykänen (1963–2019) oli kotoisin Jyväskylästä. Hän oli yksi Suomen kautta aikojen menestyneimmistä urheilijoista.

Nykänen menehtyi kevättalvella sairauskohtaukseen, ja hänet haudattiin Jyväskylän vanhalle hautausmaalle.

Muistomerkin suunnittelu ja toteutus maksaa arviolta 100 000 euroa. Jyväskylän kaupunki on hakenut hankkeeseen Opetus- ja kulttuuriministeriön avustusta.

 

Jyväskylän kaupungin lähtökohta on, että muistomerkin tulee ilmentää ja kunnioittaa Nykäsen uraa ja saavutuksia urheilijana.

– Tärkeää on myös, että teos ilmentää Nykäsen persoonaa, kertoo muistomerkkityöryhmän ja kaupunginhallituksen puheenjohtaja Meri Lumela.

Taideteoksen sijaintipaikka on todennäköisesti Hippos tai Laajavuori.

– Lopullinen päätös sijaintipaikasta tehdään yhteistyössä valitun taiteilijan kanssa. Hyvin perustellusta syystä teos voi sijoittua myös muualle Jyväskylään. Teos voi olla yksi- tai moniosainen, ja se voi sijoittua myös useaan paikkaan, Lumela kertoo.

 

Kuudesta taiteilijasta Jussi Heikkilä (s. 1952) on jyväskyläläinen ja Kimmo Schroderus (s. 1970) jyväskyläläislähtöinen.

Heikkilän teosten lähtökohtana on usein luonto, ja taiteilijan lintuharrastus näkyy monissa töissä. Heikkilälle on myönnetty Kuvataiteen valtionpalkinto vuonna 2000. Hän on tehnyt useita julkisia teoksia muun muassa Helsinkiin, Tanskaan ja Jyväskylään. Täällä hänen tuorein julkinen työnsä on Väinön- ja Kauppakadun kulmassa sijaitseva, Selkälokille-kokonaisuuteen kuuluva pystyssä seisova pronssiairo.

 

Kimmo Schroderuksen teokset ammentavat usein futurismihenkisestä estetiikasta. Schroderus on tehnyt lukuisia julkisia veistoksia, joista Jyväskylässä tunnetaan erityisesti Ylistönrinteen rannan massiivinen Hyöky. Tuorein julkinen työ on viime vuonna Ylöjärvelle valmistunut Eppu Normaali -veistos. Ars Fennican Schroderus sai vuonna 2004.

 

Kaarina Kaikkonen (s. 1952) on tullut tunnetuksi kuvanveistäjänä ja ehkäpä varsinkin suurista installaatioistaan, joissa hän hyödyntää käytettyjä ja kierrätettyjä materiaaleja. Valtakunnallista huomiota viime vuosina on saanut muun muassa yli 2 000 paidasta koostunut installaatio, jonka Kaikkonen toteutti Helsinkiin vuonna 2015. Kaikkoselle on myönnetty Valtion kuvataidepalkinto 1989 ja Taiteen Suomi -palkinto vuonna 2001. Jyväskylän kaupunki myönsi Kaikkoselle valtakunnallisen prosenttikulttuuripalkinnon vuonna 2019.

Pekka Kauhasen (s.1954) tunnettuja töitä ovat muun muassa Talvisodan kansallinen muistomerkki (2017) ja Urho Kekkosen muistomerkki (1990). Kauhasen töissä tyypillistä on leikkisyys, hänen veistoksiaan on kuvattu yhtä aikaa herkiksi ja groteskeiksi.

Stefan Lindfors (s. 1962) on monipuolinen taiteilija, joka on kuvanveiston ohella suunnitellut muun muassa huonekaluja, valaisimia, Yleisradion uutisstudion sisustuksen ja raitiovaunupysäkit Helsingin Kamppiin. Hänet on palkittu muun muassa Väinö Tanner Trailblazer -palkinnolla vuonna 1992, joka on Pohjoismaiden suurin kulttuuripalkinto.

Maaria Wirkkalan (s. 1954) taiteessa tila ja sen käyttö on merkittävässä asemassa. Teoksissaan hän muuttaa tilaa vaivoin huomattavilla pienillä elementeillä, ja teokset vaativat katsojalta usein aikaa ja kärsivällisyyttä. Wirkkala on saanut muun muassa Ars Fennica -palkinnon vuonna 1991 ja Suomi-palkinnon vuonna 2002.

Tämä sisältö on vain tilaajille.

Tilaa Keskisuomalainen VerkkoPlus 1 kk / 9,90 €

Tilaa tästä!

Jos olet jo tilaaja, .