Kuusitonninen nostolava romahti kesken Jyväskylän kaupunginteatterin ennakkonäytöksen – suuri näyttämö käyttökieltoon

Yksi Jyväskylän kaupunginteatterin suuren näyttämön nostolavoista romahti kesken Sydänmaa-näytelmän ennakkonäytöksen torstai-iltana. Kuusitonninen lava putosi vain 20 senttiä, mutta hajotti allaan olevat rakenteet. Tapaus keskeytti esityksen juuri ennen puoliaikaa.

Tarkemmin asiaa tutkittiin perjantaina, jolloin kävi ilmi, että nostimen mekanismia koossapitävä parimetrinen ruuvi oli murtunut.

– Tällä hetkellä koko suuri näyttämö on käyttökiellossa. Siellä ei saa edes kävellä, kertoi teatterinjohtaja Hilkka Hyttinen perjantaina alkuillasta.

Teatterinjohtajan pahin pelko on nyt se, että kyseessä olisi rasituksesta aiheutunut vaurio. Se tarkoittaisi, että myös muut nostimet saattaisivat romahtaa kesken käytön.

Suurella näyttämöllä on 12 nostolavaa. Ne ovat olleet käytössä Teatteritalon valmistumisesta eli 1980-luvun alusta saakka.

Talon peruskorjausta on odotettu jo ainakin vuosikymmen.

– Katsomme kaikesta huolimatta tulevaisuuteen – ja peruskorjaukseen. Talo hajoilee jo aika monesta kohdasta, Hyttinen sanoo.

Nostolavat on huollettu viimeksi perusteellisesti kesällä. Joulutauolla niiden kunto on tarkastettu.

Sydänmaan ensi-illan oli tarkoitus olla lauantaina. Uusi päivämäärä selvinnee ensi viikolla, jahka nostimien kunnosta saadaan uutta tietoa.

– Sitten alamme harkita, voidaanko ensi-iltaa siirtää niin, että se olisi vielä keväällä. Lipunmyynti on toistaiseksi keskeytetty, Hyttinen sanoo.

Lavanostimet ovat aiheuttaneet viimeksi isoja ongelmia Niskavuoren naisissa kaudella 2014–2015. Tuolloin lavanostimet menivät epäkuntoon kesken ensi-illan ja niiden käytössä oli häiriöitä vielä muutamissa muissakin esityksissä. Tuolloin ongelma oli laitteiston ohjaustekniikassa.

Tämä sisältö on vain tilaajille.

Tilaa Keskisuomalainen VerkkoPlus 1 kk / 9,90 €

Tilaa tästä!

Jos olet jo tilaaja, .