Kuvanveistäjä, professori Eero Hiironen on kuollut – ähtäriläistaiteilija tunnetaan veden kuvaajana

Maamme tunnetuimpiin ja tuotteliaimpiin kuvanveistäjiin lukeutuva professori Eero Hiironen on kuollut. Hän menehtyi pitkään jatkuneen sairauden murtamana maanantaina.

Kansainväliseksi kasvaneen, 60 vuotta kestäneen uran tehneen taiteilijan sielunmaisema oli kotikylässä Ähtärin Savilammella.

Huittisissa 16.6.1938 syntynyt Hiironen tunnetaan ennen kaikkea veden kuvaajana. Hänen tunnuslauseensa oli "vesi on elämänehto ja -kehto". Teoksillaan hän puhui luonnon puolesta ja muistutti vesien puhtauden vaalimisen tärkeydestä.

Häntä on kuvattu modernin suomalaisen kuvanveiston keskeiseksi edustajaksi, peili- ja teräsveistosten pioneeriksi ja haponkestävän teräksen mestariksi.

Hiiroselta on julkisissa kokoelmissa ja museoissa noin 500 teosta, lisäksi hän on luonut monumentteja ja suuria julkisia veistoksia. Teoksia on pysyvästi esillä myös hänen vuonna 1974 Ähtäriin perustamassaan Pirkanpohjan taidekeskuksessa. Parhaillaan siellä on hänen 80-vuotisjuhlanäyttelynsä Veden vuodet / Years of Water.

Hiirosen pitkäaikainen unelma täyttyi hänen 80-vuotispäivänään, kun hänen vuonna 1983 työstämänsä Ylävedet-monumentti sai uuden paikan Ähtärin keskustan rantabulevardilta.

Tämä sisältö on vain tilaajille.

Tilaa Keskisuomalainen verkko 1 kk / 6 €

Tilaa tästä!

Jos olet jo tilaaja, .