Kvartetti (Quartet)

Vanhenemisen näkymiin liittyy viikon toinenkin ensi-ilta, näyttelijänä paremmin tunnetun Dustin Hoffmanin ohjaus Kvartetti, joka pohjautuu Ronald Harwoodin vuonna 1999 ilmestyneeseen näytelmään. Tarina sijoittuu Beecham House -nimiseen laulajien ja muusikoiden vanhainkotiin, jonne saapuu Maggie Smithin esittämä oopperadiiva Jean Horton.

Pääosin sisätiloihin sijoittuva kerronta nojaa ennen muuta vahvoihin näyttelijäsuorituksiin. Elokuvan kvartetin muodostavat Smithin erinomaisesti tulkitseman Jeanin ohella Tom Courtenayn esittämä Reg, Pauline Collinsin tulkitsema Cissy ja Billy Connollyn antaumuksella esittämä Wilfred.

He ovat kaikki laulaneet yhdessä uransa huippuhetkinä maailman johtavissa oopperataloissa ja päätyneet kuin sattumalta tähän samaan hoitolaan. Beecham House on ajautunut taloudellisiin vaikeuksiin ja sen toimintaa uhkaa jopa lopettaminen, joten vanhainkodin asukit pistävät pystyyn kunnon oopperallisen gaalaillan tukeakseen paikkaa. Sitä ennen tapahtuu kuitenkin kaikenlaista kun selviää esimerkiksi, että Jean ja Reg olivat aikoinaan aviopari.

 

Kerronnassa on ohjauksellista taitavuutta, kielellistä nokkeluutta ja paikoin myös älyllistä pisteliäisyyttä. Englantilaiseen näyttelijäaateliin kuuluvan Michael Gambonin esittämä Cedric Livingstone on toimelias mies, joka ohjaa koko tulevaa oopperailtaa. Hänen suorituksensa on myös Hoffmanin sympaattisen elokuvan parasta antia.

Kerronta lomittuu erilaisten sattumien ja henkilökohtaisten muistojen toisiinsa kietoutuviin näkökulmiin. Elokuva luo tiheää tuntumaa menneeseen elämänmuotoon, jota Verdin ja muiden suurten oopperasäveltäjien teokset ovat hallinneet.

 

Hoffman onnistuu lukuisten henkilöhahmojensa kehittelyssä, sillä lopullinen vaikutelma on aidon ja omalla tavallaan henkevän oloinen, eikä teoksen näyttämöllisyys haittaa lainkaan. Kvartetti-elokuvan tunnelma on siis kaikkiaan varsin elävä, kepeästi leijuva ja hyväntahtoinen, joten ei ihme, että muistinsa väliin hukkaava Cissy Bette Davisia lainatessaan ilmaisevasti toteaa - vanhuus ei ole nynnyjä varten.

Ohjaus: Dustin Hoffman. Päärooleissa: Maggie Smith, Michael Gambon, Billy Connolly, Tom Courtenay, Pauline Collins. Tyylilaji: komedia, draama. S.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.