Lääkäriromaani - Riku Korhonen

RIKU KORHONEN Lääkäriromaani Sammakko 2008, 445 s.

V äinö Linnan Sotaromaani käytti hyväkseen sodan mekanismeja kasvattaakseen pasifismia. Matti Mäkelän Rakkausromaani kurotti rakkauteen sadomasokismia kuvaamalla. Riku Korhosen (s. 1972) Lääkäriromaani panee edellisiä paremmaksi ja kirjoittaa lääkäristä metaforan, jossa itse parantaja ja parannettava sekoittuvat.

Korhonen hyödyntää erilaisia genrejä ja tyylilajeja herkullisesti, mutta kokonaisuutena teos kantaa sisältönsä pettämättömän omalakisesti ja virkein kielin.

Romaani kertoo yhdellä tasolla kolmekymppisen Niklaksen ja Innan rakkaustarinan uuden vuosituhannen kaupunkimiljöössä. Tapahtumien fokus on Niklaksen toiminnassa, mutta näkökulmien ja tarinatasojen vaihtuminen kerronnassa mahdollistaa toiminnan ja tapahtumien ristiinvalotuksen.

Korhosen käyttämä näkökulmatekniikka, jossa tapahtumat tulevat päähenkilön kokemuksen myötä suoraan lukijan iholle ja toisaalta etääntyvät kertojan vieraannuttamismetodien kautta, toimii teoksessa tehokkaana tematiikan laajentajana.

Romaanin kulussa nuoresta miehestä kehkeytyy omanlaisensa hamlet-hahmo, joka rooliensa ristitulessa taistelee rakastettunsa isän haamua vastaan ja ajautuu lopulta toiminnassaan hallitsemattomaan kohtalonkierteeseen.

Nautinto pelastaa

Niklas on romaanin henkilönä antisankari, joka on ristiriidassa niin itsensä kuin maailmankin suhteen. Miksi valita mielipaha, jos voi valita mielihyvän? Miksi valita, jos voi olla valitsematta? Pakeneminen nautintoon ja tunteiden turruttaminen ovat tapoja kestää olemisen sietämätön vapaus ja siirtää vastuu toisaalle.

Teoksen lääkärileikki aikuisten fantasioineen samoin kuin päähenkilön sattuman oikusta tekemät huumepiikitykset näyttäytyvät oireellisina vertauskuvina. Lasten leikeissä kaikki on mahdollista, vapaus rikkumaton, mutta miten on aikuisen laita?

Päähenkilön sotkuinen hortoilu on romaanissa kuvattu varsin inhimillisesti ja todenmakuisesti. Teksti näyttää, miten helposti seksi vie ja taksi tuo, eikä sittenkään kaikki korjaudu puoskarilääkärin pikakuurilla.

Ajanhengen tiivistymiä

Kirjan ajassa maailmantilanne kanavoituu Irakin sodan mediakuviin. Globaali politiikka vaikuttaa vain välillisesti suomalaisen 2000-luvun ihmisen arkiseen toimintaan, mutta kulttuurin pohjahiivana vaikuttava markkinatalous ei säästä ketään.

Ei ole sattumaa, että juuri älytyöläisten paneelista päästyään kirjan päähenkilö suomalaisen maaseudun lepikossa tajuaa metafysiikan lopun kuin tosiasian: "elämän ja kuoleman kiertokulku piti nähdä poliittisena, taloudellisena ja sotilaallisena jättisyklinä kuin katsoisi suurkaupungin valoja laskeutuvan Airbusin ikkunasta".

Romaanin kehyskertomus Rachelin ja komean ortopedin säkenöivästä kohtaamisesta tuo tekstiin viihdemaailman kuvaston, jossa sota, rakkaus ja markkinat kohtaavat hurmioituneen irvokkaassa valaistuksessa julkisuuden lamppujen loisteessa. Sotien kädettömät uhrit ovat eräänlaisia sijaiskärsijöitä ja samalla julkisuuden lemmikkejä. Irronneet ihmisen osat ja tekojäsenten tiede ja teollisuus luovat absurdia näkymää todellisuudesta, joka on pelottavan tosi.

REIJA PALTTALA

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.