Lännen mies - Reijo Mäki

REIJO MÄKI Lännen mies Otava 2008, 398 s.

Reijo Mäen uusin dekkari Lännen mies menettelee, vaikka siitä ei suurempaa muistijälkeä jääkään. Mäki välttää usein pahimmat maneerinsa, mutta lyhyissä jutuissa hän on ollut aika onneton. Lännen mies on sieltä pidemmästä päästä, vaan kirja ei onnistu siitä huolimatta. Varsinkin aikahypyt Saksaan paljastavat liikaa kirjailijan omasta asennemaailmasta ja jäävät kovin ohueksi kerronnaksi.

Kostoteema on jo hiukan järkevämpi, mutta ei sitäkään voi suuremmin ylistää. Liikaa raatoja liian heppoisin perustein tuottava entinen terroristi ei ole toimiva tuhon aiheuttaja, jos sellaisesta ei kirjoita vaikkapa Tapani Baggen kaltainen virtuoosi. Mäki ei ole sellainen. Parhaimmillaan hän on taas tutun Aurapuronsa varrella ja Vareksen kylkikulkijoiden kanssa. Pahat ovat liian pahoja tai pöhköjä, jotta niihin jaksaisi uskoa.

Luusalmi, Pastori Alanen, Kyypakkaus ja muistaakseni ensiesiintymisensä tekevä poliisivirkamies Pränni ovat ihan hyviä kuljeksijoita. Ekbergin sisarukset sen sijaan ovat sellaisia haulipäitä, että oli vähän sääli jättää heitä myöhempääkin käyttöä varten.

Pinnallisesti ja ohuesti kuvatut naikkoset eivät ainakaan kasvata Mäen mainetta naiskuvaajana.

Mäen tuotantotahti on kova. Kirjoja pukkaa nopeammin ja enemmän kuin Arto Paasilinnalla. Molemmilla kirjailijoilla on myös muita yhteisiä piirteitä. Kummallakin tuntuu olevan ideoita, muttei oikein intoa tehdä työtään kunnolla. Paasilinnan mies- ja varsinkin naishahmot ovat kliseisiä, eikä Mäkikään tahdo saada pahoihin porukoihinsa oikein kunnon syvyyttä. Lännen miehen saksalaisessa kostajassa on tosin nähty jonkin verran vaivaa.

On typerää ajatella, että lähes kolmekymmentä kirjaa julkaissutta kirjailijaa pitää edelleen ajatella lupaavana. Reijo Mäestä on pakko pohtia niin. Hän on kirjoittanut yhden oikein hyvän kirjan, Hard Luck Cafen ja useita kohtalaista parempia kirjoja. Sitten on paljon sättää ja rapaa. Lännen mies on siinä ja rajalla, onko se tuotos vai suollos.

En käsitä vieläkään, mitä tarkoittaa kirjan nimi Lännen mies. Kirjasta jäi siis jotain pohdittavaa.

MARKO IKÄVALKO

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.