Läpimurron ainekset

Kun kysyy pianisti Ossi Tannerilta, minkälainen tunnelma jäi Mäntän musiikkijuhlien avajaiskonsertin harjoituksista, äänestä välittyy puhelimen välityksellä varaukseton tyytyväisyys.

– Tunnelma on hyvä! Orkesteri on erinomainen, ja kapellimestari Sakari Oramon kanssa meidän kemiamme toimivat todella hyvin yhteen, Tanner kehuu.

Mäntän musiikkijuhlien avajaisissa Tanner esittää yhdessä Oramon johtaman Keski-Pohjanmaan kamariorkesterin kanssa Frédéric Chopinin 1. pianokonserton. Sen lisäksi, että Chopinin konsertto on ollut Tannerille lapsuudesta asti tuttu teos, se on henkilökohtainen myös hieman odottamattomalla tavalla.

– Chopin sävelsi teoksen 19-vuotiaana, mitä pianonsoitonopettajani Erik T. Tawastsjerna pitää hauskana yksityiskohtana, itsekin 19-vuotias Tanner toteaa.

Vuonna 2013 Tanner aloitti ensimmäisten joukossa Nuorten pianoakatemian koulutuksessa. Suomen Kulttuurirahaston rahoittaman pianoakatemian tarkoituksena on kehittää lupaavia lahjakkaita pianisteja ja vahvistaa pianonsoiton tasoa Suomessa niin, että se kykenisi vastaamaan kansainvälisesti voimistuvaan kilpailuun pianomusiikin alalla. Jos Tanneria käyttää esimerkkinä, voi Niklas Pokin ja muiden pianoakatemian perustajien jo hieman varovaisesti todeta onnistuneen hankkeessaan. Nimenomaan Pokin panos saakin Tannerilta paljon kiitosta.

– Täytyy kiittää Niklasta siitä, että hän on valinnut tällaisen joukon opetattavaksi, joka sittemmin on kasvanut ja kehittynyt todella paljon. Minulle opinnot pianoakatemiassa antoivat todella tärkeää tukea normaalin piano-opetuksen rinnalle.

Ensiesiintymisensä Mäntän musiikkijuhlilla suorittaa Tannerin lisäksi myös kapellimestari Oramo. Hänen johtamanaan Keski-Pohjanmaan kamariorkesteri esittää Chopinin lisäksi Antonín Dvořákin teoksen Serenadi E-duurissa sekä Harri Vuoren sävellyksen Lentoon, jonka orkesteri myös kantaesitti viime syksynä. Ennakkotiedoista poiketen konsertissa kuullaan myös Einojuhani Rautavaaran Adagio Celeste, joka esitetään vastikään edesmenneen säveltäjämestarin muistolle.

Oramon mukaan solistin rooli on todella vaativa. Siinä kehittyminen vie aikaa, ja se vaatii sopivaa henkistä vahvuutta.

– Solistiksi kasvetaan. Ei riitä, että osaa pelkästään soittaa instrumenttia, vaan pitää osata myös olla vuorovaikutuksessa orkesterin sekä kapellimestarin kanssa. Toisaalta solistin pitää myös osata omalla soitollaan johtaa muuta orkesteria.

Tämän suhteen Tanner saakin Oramolta kehuja.

– Ossilla on kaikki mahdollisuudet nousta kansainväliseksi huippusolistiksi. Hän kuuntelee muuta orkesteria ja osaa ottaa kontaktia siihen, Oramo toteaa.

Syksyllä Tanner jatkaa opintojaan Sibelius-akatemiassa sekä valmistautuu ensi vuonna odottaviin pianokilpailuihin. Myös esiintymisiä on luvassa: tiedossa on ainakin Paavali Jumppasen ja muutaman muun pianistin kanssa odottava Lapin-kiertue. Vaikka Tanneria on mediassa nostettu esiin huippu-urheilijan kaltaisena poikkeuksellisena suorittajana, hän ei itse koe olevansa mitenkään erityinen.

– Uskon, että olisin yhtä voinut hyvin päätyä johonkin tavanomaisempaankin ammattiin. Se ei kuitenkaan olisi tuntunut samalta kuin pianonsoitto. Vaikka muusikon työ onkin rankkaa, minulla on aina ollut ilo soittaa. Se, että saa tehdä joka päivä sitä, mitä rakastaa, tuntuukin minusta kaikkein tärkeimmältä, Tanner summaa.

Mäntän musiikkijuhlien avajaiskonsertti tänään Vilppulan kirkossa klo 18.30.

Tämä sisältö on vain tilaajille.

Tilaa Keskisuomalainen verkko 1 kk / 6 €

Tilaa tästä!

Jos olet jo tilaaja, .