LAUANTAI-ILLASTA SUNNUNTAI-AAMUUN

DVD

LAUANTAI-ILLASTA SUNNUNTAI-AAMUUN

Atlantic-dvd 2010

1960-luvun kynnyksellä englantilaisen elokuvan nuoret kapinalliset Lindsay Anderson, Karel Reisz, Tony Richardson ja myös sveitsiläinen, tuolloin Englannissa oleskellut hieno ohjaaja Claude Goretta (Pitsinyplääjä), alkoivat tehdä arkirealistisia elokuvia, joiden aiheet kumpusivat nuoriso- ja työläisyhteisöjen kokemusmaailmasta.

Liike sai nimikseen Free Cinema. Liikkeen ilmaisullisena tavoitteena oli elokuvan sisällön ja muodon ykseys, kuvakerronnan ja uuden ilmaisutekniikan saumaton yhteys. Free Cinema -liike edusti selvää protestia englantilaisen studioelokuvaa ja sen jähmeää estetiikkaa vastaan.

Karel Reiszin (1926-2002) ohjaama, Albert Finneyn tähdittämä läpimurtoelokuva Lauantai-illasta sunnuntai-aamuun (1960) kuuluu modernin englantilaiselokuvan klassikkoihin. Se on karheanhellä kuvaus sopeutumattomasta työläisnuorukaisesta, jonka vapaa-aika kuluu irtosuhteissa ja oluen parissa. On kuitenkin jo miehistymisen aika.

Reisz esittää elokuvansa henkilöt armottoman kliinisessä valossa, loistavana kuvaajana sittemmin ohjaajanakin esiintynyt Freddie Francis. Mustavalkoisten otosten armottomuus luo Finneyn suoritukseen kohtalokkuutta ja väistämättömyyttä. Elämä tulee kuitenkin jatkumaan ilman suurempia kohokohtia.

Reisz oli taustaltaan juutalainen, joka menetti molemmat vanhempansa keskitysleirillä. Jotakin tästä elämänhistorian kovuudesta ja kohtalokkuudesta on tarttunut Reiszin mestariteoksen syvärakenteisiin ja elämänkuvan armottomaan ilmapiiriin. Loistava näyttelijä Albert Finney lataa joka kuvassa koko ajan täysillä. Näyttelijän narsismi on koko ajan roolin palveluksessa, eikä missään muussa.

HANNU WAARALA

Ohjaus: Karel Reisz. Pääosissa: Albert Finney, Shirley Anne, Rachel Roberts.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.