Lainkuuliainen kansalainen

LAINKUULIAINEN KANSALAINEN (LAW ABIDING CITIZEN)
Oikeutta peräävän perheenisän ympärille on rakennettu monta kliseistä Hollywood-elokuvaa. Poikkeusta ei tee F. Gary Grayn ( The Italian Job, 2003) rikosdraama, jossa Gerard Butlerin esittämän Clyde Sheltonin vaimo ja lapsi murhataan.

Omasta edustaan enemmän kuin rehellisyydestä kiinnostunut asianajaja Nick Rice ( Jamie Foxx) tekee sopimuksen toisen murhaajan kanssa, minkä vuoksi oikeus ei toteudu.

Kymmenen vuotta myöhemmin katkeroitunut iskä päättää antaa oikeuslaitokselle opetuksen. Murha murhasta ei riitä, vaan takataskussa on jotain paljon megalomaanisempaa. Isukista on kuoriutunut peto. Sen virkavaltakin oivaltaa viimeistään siinä vaiheessa, kun heistä on tullut vankilaan teljetyn Sheltonin juoksupoikia ja raakuuksien avuttomia todistajia.

Vaikutteita on niinkin rankoista elokuvista kuin Uhrilampaat, Seitsemän ja Saw, mutta kaiken keskiössä on ydinperhe. Vastakkain on kaksi isää, joista toinen menettää perheensä ja toinen ei osaa arvostaa omaansa. Provosoivan ja banaalin tarinan pohjalla on tietysti opetus vastuusta ja asioiden tärkeysjärjestyksestä.

Sarjamurhaajatarinoiden jalanjäljissä kulkeva, junan tehokkuudella etenevä elokuva on silti perverssillä tavalla nautittava. Näyttelijävalinnat ovat oivallisia, joskaan eivät yllättäviä. Naisia on pistetty korkeisiin virkoihin, mutta ei heillä oikeasti ole osaa eikä arpaa miesten taistossa.

Ohjaus: F. Gary Gray. Rooleissa: Gerard Butler, Jamie Foxx, Colm Meaney ja Leslie Bibb. Tyylilaji: rikos, draama (K15).

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.