Lapsi kiukkuaa, kun aikuinen ei huomaa

Mitä meidän pitäisi tehdä sen Heinähatun kanssa?”, kysyy Kattilakosken perheen äiti Hanna, kun peppipitkätossumaisen räväkälle sisarelleen Vilttitossulle suivaantunut tunnollinen ja kiltti tyttö päättää mielenosoituksellisesti lopettaa puhumisen.

“Viedään se kasvatuslaitokseen!”, ehdottaa Vilttitossu.

Ad Astra -teatterin Mäki-Matin puistossa ja Toivolan pihalla kesällä 2017 nähtävä Heinähattu ja Vilttitossu ja Littoisten riiviö kertoo mitä tapahtuu kun tylsää kesäpäivää aletaan piristää vesipallojen lätsyttelyllä parvekkeelta.

Lätsyttely karkaa holtittomaksi tapahtumasarjaksi, kun joogaava, meditoiva ja yleensä varsin pidättyväinen äiti-Kattilakoski kastelee vahingossa virkaintoisen poliisin, Rillirouskun, ja keksii syntipukiksi mystisen ”Littoisten riiviön”.

Samaan aikaan pieleen mennyt juoksukilpailu sotkee perheen rauhan ja sisarusten välit. Tilanne johtaa mykkäkouluun, johon apu löytyy vain Alibullenin neitien taikinaterapiasta. Suivaantunut Rillirousku ei kuitenkaan aio jättää Littoisten riiviötä rangaistuksetta.

Esitys: Kesänäytelmän ensi-iltaan sopivasti juuri ennen esityksen alkua alkoi sataa ihan kunnolla. Tämä huvitti jo hieman sekä esiintyjä että yleisöä, mutta näyttelijät eivät anna tämän häiritä tunnelmaa.

“Ihanaa, kun sataa!”, improvisoi Vilttitossua näytellyt Wilma Mäkinen ensimmäistä kertaa lavalle juostessaan.

Siinä oli naurussa pidättelemistä yleisöllä sekä varmasti myös Mäkisellä itsellään.

Vinksahtaneen ja koomillisen musiikkinäytelmän ohjaaja Riku Suonio oli onnistunut valitsemaan rooleihin juuri oikeat henkilöt. Wilma Mäkinen Vilttitossuna ja Jenna Simpanen Heinähattuna loistivat päärooleissa ja pitivät jo omalla läsnäolollaan ja karismallaan yleisön otteessaan.

Miljöö: Tilaa oli käytetty hienosti useassa tasossa. Näyttämön etuala teki lähinnä Kattilakoskien kodin virkaa, taaempana oli Alibullenien neitien koti sekä aivan taka-alalla Rillirouskun ja Isonavan poliisilaitos. Kolmihenkinen livebändi soitti ikään kuin permannolla, sivummalla.

Yleisö: Hieman kolea ja sateinen ilma lienee verottanut Ad Astran kesänäytelmän yleisöä. Katsomossa oli noin 15–20 henkilöä. Esityksen alkupuolen sade ei haitannut takarivissä sadeviitan alla istunutta Katja-Leena Kalliota.

– Se on varustelukysymys, hän nauroi.

Kalliolle tarinat olivat entuudestaan tuttuja.

– Ne ovat jo itsessään hyviä, mutta toteutus toimi myös. Värit ja muut olivat aivan ihania!

Näytelmä tuntui miellyttäneen myös varsinaista kohdeyleisöä.

– Vaikka oli vähän kylmä, niin musta tää oli tosi hyvin tehty ja kivat musat! Parasta oli se, kun poliisit lauloivat sitä laulua “Poliisi on pantteri”, kertoi Eevi Komaro, 10.

– Minusta paras kohta oli se, kun Heinähattu kiipesi tuohon katolle, arvioi hänen kanssaan saman viltin alla näytelmää seurannut Venla Haukipuro, 9.

Ad Astra: Heinähattu ja Vilttitossu ja Littoisten riiviö.

Ohjaus: Riku Suonio. Teksti: Sinikka ja Tiina Nopola.

Paikalla käytiin ensi-illassa 9.6.2017.

Tämä sisältö on vain tilaajille.

Tilaa Keskisuomalainen VerkkoPlus 1 kk / 9,90 €

Tilaa tästä!

Jos olet jo tilaaja, .