Lasipalatsin alle rakentuu holvimainen näyttelytila

Amos Andersonin tulevan taidemuseon maanalaiset näyttelytilat näkyvät Lasipalatsin aukiolle futuristisina tötteröinä, mutta sisällä avautuu suuri holvimainen tila. Holvimaisia kattoja puhkovat kupolit, joista päivänvalo tulvii sisään silloin, kun sitä tarvitaan. Kattoikkunat saa myös umpeen.

– Päivänvaloa tärkeämpää on se, mitä kupoleista näkyy. Niistä maan alla kulkija voi paikantaa olevansa yhä Helsingissä, esimerkiksi aukion tornin kello näkyy yhdestä kupolista, kertoo uudisrakennuksen suunnitellut arkkitehti Asmo Jaaksi arkkitehtitoimisto JKMM:stä.

Suomalainen ja pohjoismainen nykytaide ovat johtotähtiä uuden museon sisällöissä, mutta koko maailma pääsee silti esille.

– Pyrimme tuomaan sellaista taidetta, jolle ei ole aiemmin ollut esittämisedellytyksiä Helsingissä. Esille tulee uusinta uutta, mutta myös muinaista kulttuuria. Ohjelmassa säilyvät esimerkiksi arkeologianäyttelyt, museonjohtaja Kai Kartio sanoo.

Museon piirustukset julkistettiin tiistaina. Rakentaminen on määrä aloittaa syksyllä, ja avajaisia on tarkoitus juhlia vuoden 2018 alussa. Rakentamisesta ja ylläpidosta vastaa Konstsamfundet-yhdistys.

Budjetti on 50 miljoonaa euroa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.