Lasse Lehtinen Hiihtävä hautaustoimisto

Lasse Lehtinen on yksi tunnetuimmista vielä tuhdisti elossa olevista maamme julkkiksista, tv-ruudusta tuttu jokaiselle töllöttimen tuijottajalle.

Pitkään ansiolistaansa tohtorismies on saanut myös humoristikirjailijan tittelin. Äskettäin Lehtinen julkaisi Nätti-Jussista, kuulusta Lapin miehestä kertovan teoksen, joka perustui Arto Paasilinnan sairastumisen takia keskenjääneeseen aineistoon.

Nyt Lehtiseltä on ilmestynyt hykerryttävä romaani Hiihtävä hautaustoimisto, jonka esipuheessa hän sanoo olevansa Paasilinnalle velkaa romaaninsa idean. Ja todella, kyllä Lehtinen nyt hyppää maailmankuulun humoristin suuriin saappaisiin ja tekee sen todella onnistuneesti.

Tarinan alussa kaksi miestä, Pirinen ja Hippi, päättävät perustaa hautaustoimiston, jolle he antavat nimeksi Suomen Loppusijoitus Oy. Miehet päättävät toteuttaa vainajien omaisten hurjimmatkin toiveet. Ja niitä toiveita sitten riittääkin.

Milloin on lähdettävä viemään tuhkauurnaa Lappiin, milloin Burmaan ja mitä kummallisimpiin kohteisiin. Venäjällä joudutaan valtiollisen poliisin kynsiin.

Hurjin seikkailu muotoutuu siitä, kun sonnustaudutaan täyttämään vainajan toive, joka vie miehet loppumattoman pitkälle hiihtoreissulle aina Etelänavalle saakka.

Kekseliäästi Lehtinen on sijoittanut tekstiinsä melkoisen joukon tunnettuja suomalaisia. Siellä huseeraavat musiikkimiehinä muun muassa Claes Andersson ja Tuomari Nurmio, politiikan puolella Kekkonen lausahtaa: ”Intiassa on sellainen tapa, että kun mies kuolee, akka poltetaan samalla roviolla.”

Venäjän arvaamaton byrokratia tiivistetään verrattomassa veijariromaanissa vuosisataisen historian opettamaan virkkeeseen: ”Talvi ja Venäjä ovat tappava yhdistelmä, se kaatoi sekä Napoleonin että Hitlerin”.

Vaikka romaani vetää lukijansa suupielet tuon tuosta virneeseen, tekstistä jää käteen jotenkin kovin ”artopaasilinnamainen” tuntu. Vaikka nyt ei ole sentään plagiaatista kysymys, niin Lehtisen vanha painikumppani sieltä sivujen välistä näkyvästi kurkistelee.