Lasten Hautausmaa: Lasten Hautausmaa

Lasten Hautausmaa

Lasten Hautausmaa

Svart

Arvio: 4/5

Aapeli Kissala ja Antipatia -yhtye julkaisi vuonna 1981 kappaleen nimeltä Lasten hautausmaa. Siinä kertojaminä on lapsi, joka kituu orjatyössä tehtaassa, seuraa omistajan rikastumista ja odottaa kuolemaansa. Liikutaan uuden aallon ja suomirokin rajapinnalla. Hittiä ei tullut, mutta kun laulun kerran kuuli, sen muisti kuulleensa.

Niin taisivat muistaa myös kouvolalaiset Kristiina Vaara ja Tuomo Mannonen. Heidän johtamansa, viisihenkiseksi kasvanut yhtye on nimetty Lasten Hautausmaaksi, ja versio kappaleesta sisältyi sen viime vuonna ilmestyneelle nimettömälle esikois-ep:lle.

On helppo kuvitella Lasten hautausmaan inspiroineen Lasten Hautausmaata, sillä etenkin tekstien maailmassa on paljon yhteistä. Välillä se maailma on kuin esimodernin ajan todellisuus, jossa tieteellis-rationaaliset selitykset eivät anna suojaa pelottavien tai selittämättömien tapahtumien edessä.

Välillä se taas on kuin lapsen maailma, jossa kaikella pahalla ei ole nimeäkään. Pelottavia asioita tapahtuu, kuolema tai sen pelko ovat koko ajan läsnä. Elämä ei ole hallinnassa, eikä millekään ole selitystä. Mielikuvaa vain vahvistaa Kristiina Vaaran toteava laulutyyli.

Jotain yhteistä on musiikissakin. Esikois-ep:llä Lasten Hautausmaa oli vielä vahvasti kiinni uudessa aallossa. Kellarisoundeissa, yksinkertaisessa soitossa ja pelkistetyssä melodisuudessa. Albumilla on kuitenkin otettu suuri harppaus ammattimaisempaan suuntaan. Soundit ovat kirkkaammat, sovituksissa enemmän tasoja. Osa kotikutoisuuden viehätyksestä on kadonnut, mutta tulos on silti ep:tä monipuolisempi, dramaattisempi ja vaikuttavampi.

Levyn avaa tarttuva rokkikappale Tuulipuut, joka yllättää blues- ja rautalankasävyillään. Sen ilmeinen sisarteos on Tiet vie pimeään. Vimmaisesti kitaroitu Kirkkaasta hämärään ja huikean, arkaaisen doom metal -riffin kuljettama Susien lauma puolestaan ovat levyn raskaimmat ja vaikuttavimmat laulut.

Akustisempaa ja laulelmallisempaa ilmaisua edustavat Iho, hiukset ja luut, Hilja ja Tyttöni. Niissä kaikuvat keskiajan kalmaiset balladit, synkemmän laidan americana ja tummasävyinen folk. Hiljassa sovitus ja soundimaailma tuovat jännitettä yksinkertaiseen ja lakonisesti laulettuun kappaleeseen, mutta kahdessa muussa balladissa tämä onnistuu huonommin. Voimasoitossa pitkäveteiseksi muuttuva Iho, hiukset ja luut jää levyn heikoimmaksi hetkeksi.

Esikoisalbumi on Lasten Hautausmaalle hyppy sympaattisen nuhjuisesta synkistelystä osaksi suomalaisen raskasmielisen kitararokin traditiota. Levyn aikana mielessä ehtivät käydä ainakin Viikate (Tuulipuut), Mana Mana (Kirkkaasta hämärään) ja Seremonia (Susien lauma).

Silti Lasten Hautausmaa onnistuu kuulostamaan tässä ajassa ja paikassa virkistävältä. Tarttuvat, yksinkertaisen melodiset sävellykset, persoonallinen laulaja sekä tekstien runollisen synkkään maailmaan hyvin sopiva eleetön ja tiivis soitto nostavat bändin lajinsa kiinnostavimpien nimien joukkoon.

Uusimmat

Kulttuuri

Elokuva-arvio: Kriitikon sydäntä särkee: jatko-osa ei yllä kulttielokuvaksi nousseen Iron Skyn tasolle

"Että katsoja poistuu salista kosketettuna, sellainen naiivi unelma mulla on", sanoo Jarno Kuosa – hänen ohjaamansa Sydänmaa on kaupunginteatterin kevään päätuotanto

Taiteen ja tieteen tukija Keski-Suomen kulttuurirahasto tukee ensimmäistä kertaa pelialaa sekä taidetta hoitolaitoksiin – apurahoja jaetaan tänä vuonna 620 000 euroa

Suomalainen suursarja esittää ihmiskunnan kohtalonkysymyksiä – pääosissa Pohjoismaiden suurimpia tähtiä

Taidekeskus Salmela juhlii kesällä 30-vuotisuuttaan – mukana muun muassa Rafael Wardi, Samuli Alonen ja Juhani Saksa

Jyrockin esiintyjistä yli puolet naisia – indiemusiikin festivaalia vietetään Ilokivessä

Suru ja taikuus pokkasivat Suomen Nuorisokirjailijoiden palkinnot

Teatteriarvio: Jyväskylän Nykyteatteriyhdistyksen robottinäytelmän nostattamat ajatukset ovat polttavia ja perustavanlaatuisia, eikä niitä voi kytkeä pois päältä

Jyväskylän kaupunginteatteri esittelee kevätkauttaan yleisötapahtumassa tiistaina

Jaakko Kuusisto sävelsi Ulla-Lena Lundbergin Finlandia-voittaja-romaanista oopperan

KSML.fi:n uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.