Lau Nau: Hem. Någonstans

Lau Nau

Hem. Någonstans

Fonal Records

Arvio: 4/5

Brian Eno julkaisi vuonna 1975 käänteentekevän albuminsa Discreet Music. Pelkillä nauhaluupeilla toteutetulla levyllä hän esitteli suurelle yleisölle niin sanotun ambient-musiikin käsitteen.

Kyseisellä albumilla Eno otti käyttöön ranskalaisen säveltäjän Erik Satien 1900-luvun alussa muotoileman ajatuksen ”huonekalumusiikista”. Rockyhtye Roxy Musicista vastikään lähtenyt syntetisaattorivelho oli joutunut vakavaan auto-onnettomuuteen, minkä seurauksena hän joutui kehittelemään uusia musiikin tekemisen metodeja: lopputuloksena oli vallitsevaan kuunteluympäristöön ja sen esineistöön luonnollisesti sulautuvaa rauhallista äänimaisemaa.

Lau Naun neljäs albumi Hem. Någonstans on sävellyksellisesti monipuolisempaa kuin Enon hypnoottiseen toistoon perustuva musiikki, mutta perusajatuksensa puolesta se liikkuu samoissa sfääreissä. Levyn kaksitoista instrumentaalikappaletta eivät ole lauluja perinteisessä mielessä, vaan pikemminkin erilaisia ambiensseja.

Yleissävyltään varsin elokuvallinen albumi onkin alunperin ääniraita Lotta Petronellan samannimiseen dokumenttiin, joka kertoo merellä työskentelevistä miehistä ja heidän suhteestaan kotiin.

Lau Nau eli Laura Naukkarinen (s. 1980) on helsinkiläinen laulaja-lauluntekijä, joka on saavuttanut suosiota kokeellisen musiikin ystävien parissa ympäri maailman niin kutsutun forest folk -buumin myötä. Aiemmilla albumeillaan Naukkarinen on tarjoillut omaa käsitystään akustisesta folkista. Nyt ilmestyneellä levyllä hänen ilmaisunsa lähestyy jo klassista musiikkia.

Hem. Någonstans on tehty yhdessä vahvoilla soololevyillään ihastuttaneen jouhikonsoittaja Pekko Käpin kanssa. Instrumenttivalinnasta huolimatta nyt liikutaan kaukana kansanmusiikista, ja niinpä Käpin jouhikko on efektoitu kautta linjan miltei tunnistamattomaksi elektroniseksi ääneksi. Naukkarisen omista laitevalinnoista on vaikea mennä sanomaan yhtään mitään. Luultavasti valtaosa musiikista on toteutettu erilaisilla kosketinsoittimilla.

Vähemmän on enemmän tässäkin tapauksessa: valtaosa albumin kappaleista on toteutettu hyvin minimalistisin keinoin, mikä palvelee perimmäistä ideaa loistavasti. Pienillä nyansseilla pelaavat, yksinkertaiset sävellykset luovat kauniin kokonaiskaaren. Ja kun yhdeltäkään raidalta ei löydy laulua, kuulijan mielenkiinto kohdistuu väkisinkin muihin elementteihin.

Hem. Någonstans toimii varmasti hienosti alkuperäisessä merkityksessään elokuvan soundtrackina, mutta niin se toimii myös itsenäisenä albumikokonaisuutena. Levy on eittämättä myös yksi Lau Naun parhaita.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.