Laura Lähteenmäki Karrelle polttava helle – North End WSOY 2014. 266 s.

North Endissä kesä on kuuma ja rutikuiva, talvi hyisen kylmä ja jäätävä. Suuri osa kaupungin asukkaista on lähtenyt etelään, ja nyt tyhjät asunnot ovat malminetsijöiden asuntoina, sillä North Endiin rakennetaan kaivosta.

Karrelle polttava helle on tulevaisuutta kuvaavan jyväskyläläisen kirjailijan, Laura Lähteenmäen North End -kirjatrilogian päätösosa. Eletään Muutoksen jälkeistä aikaa. Luonnonvarat ovat vähissä ja elämä kovaa.

Sarjan kolmannessa osassa ovat vahvasti läsnä kahden edellisen osan henkilöt, mutta sen päähenkilö on 16-vuotias Aasa, joka toimii malminetsijöiden emäntänä. Työtaakka on valtava, sillä hänen täytyy huolehtia kaikesta.

Aasa on vahva tyttö, joka yleensä selviää hankalistakin tilanteista, mutta nyt kaikki on toisin. Aasalla on suuri salaisuus, niin suuri, että hän itsekin epäilee, pystyykö kantamaan sitä yksin. Kun salaisuus paljastuu, ystävät ovat myötätuntoisia, mutta he eivät pysty auttamaan.

Aasa tekee kovan päätöksen ja päättää myydä syntyvän lapsensa. North Endissä se on mahdollista ja jopa luonnollista, sillä maailmassa, jossa nämä ihmiset elävät, miesten sperma on heikentynyt kemikaalikuormitusten ja säteilyn vuoksi. Lapsia ei synny ja asukkaat käyttävät rahaa hedelmöityshoitoihin, adoptioon ja kloonauksiin.

Karrelle polttava helle päättää upeasti North End -sarjan. Se imaisee lukijan mukaansa kaivoskaupungin ja sen henkilöiden elämään.

Lähteenmäki osaa tarinan kerronnan. Hän kutoo päähenkilön ympärille huikean tarinan, ja trilogian kolmas osa on selvästi Aasan tarina, hengästyttävä ja vahva.

Kirjasta löytyy useita teemoja, esimerkiksi luonnonolosuhteiden muuttuminen vaikeammiksi, tulevaisuuden uhkakuvat, eriarvoisuus, köyhien ja rikkaiden yhä syvempi kuilu. Merkittäviä ovat myös oman vahvuuden löytäminen ja ystävyyden merkitys.

Kirjassa korostuu erityisesti rahan epätasainen jakautuminen rikkaiden ja köyhien kesken. Se nousee Aasan omasta heräämisestä havainnoimaan tuota kuilua ja samalla kasvamaan ihmisenä kohti aikuisuutta.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.