Lauri Ahtinen: Homepäiväkirja (Like 2015. 96 s.)

Lauri Ahtisen Homepäiväkirja on ahdistavan tuttua tarinaa homeloukkuun jääneille, mutta samalla vapauttavan itseironista kakofoniaa perheen katastrofista. Nauroin ääneen monta kertaa, ja sitä makeammin mitä karmeammat kierrokset Ahtinen sarjakuvaromaaniinsa lataa.

Homepäiväkirjan lähtökohta on kolmilapsinen nuori perhe asuntokaupoilla. Meditaatiosta innostunut isä tahtoo kodin, jonka ”ulkosaunan eteisen puulattiaan voisi maalata punaisia lootuskukkia”. Remonttia tehdessä karvas totuus paljastuu, kun yksi seinä tihkuu kosteutta. Siitä huolimatta remontti toteutetaan ja unelma täydellisestä kodista jyrätään läpi apinan raivolla.

Pian muuton jälkeen kodista joudutaankin jo lähtemään home-evakkoon. Paniikki, pakokauhu, pettymys, väkivaltafantasiat ja kuolema-ajatukset edeltävät kiinteistöoikeudenkäyntiä ja murskatuomiota. Oikeustalo on lainausmerkeissä ja portin päällä komeilee teksti ”Arbeit macht frei”.

Konstit on monet Ahtisella. Kiinteistövälittäjän ja myyjän pärstät on kuvattu lähikuvissa inhorealistisesti ja tuovat etäisesti mieleen Robert Crumbin. Hykerryttävä Puuilo-kollaasi tuo esiin itseironisen suhtautumisen yhteiskunnan ja miehen itsensä esittämiin vaatimuksiin riittävästä miehisyydestä.

Epävarmuus remonttimaailmassa on peruskauraa monelle nykymiehelle, joka ei ole syntynyt Ryobi-työkalut käsissään. Edellisen sukupolven miehet ovat timpurintaidoissaan ylivoimaisia, ja esimerkiksi appiukko on kuvattu paljon puhuvasti alakulmasta, sanoisinko jopa alakynnestä. Tällaisista harkituista, pienistä yksityiskohdista muodostuu ehtymätön mosaiikki, jota haluaisi tutkia pikkutarkasti, mutta ensilukemalla ei ehdi, sillä teoksen juoni vie kuin veturi.

Ahtisen mainio teos toimii paitsi terapiaruiskeena homehelvettiin joutuneille, myös varoittavana esimerkkinä omasta talosta haaveileville. Vaimon sanoin: ”Kaikki yrittävät vain tavoitella omaa etuaan ja kusta silmääsi, kun hetkeksi herpaannut.”

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.