Lauri Jäntin palkinto Lappalaisen nuijasotakirjalle

Lauri Jäntin tämänvuotisen palkinnon on saanut Mirkka Lappalainen teoksestaan Susimessu – 1590-luvun sisällissota Ruotsissa ja Suomessa (Siltala). Palkinto on 15 000 euron suuruinen ja sen myöntää Lauri Jäntin säätiö tunnustuksena merkittävän suomenkielisen tietokirjan tekijälle.

Palkitsijat sanovat perusteluissaan, että Lappalainen etsii nuijasodan aikaan tuoreen näkökulman käsittelemällä sitä koko Ruotsin ja Pohjois-Euroopan kannalta, Rooman kirkkoa ja paaviakaan unohtamatta.

– Paljon on kirjoitettu Kustaa Vaasan pojista Eerikistä, Juhanasta, Kaarlesta samoin kuin Sigismundista, Klaus Flemingistä ja Jaakko Ilkasta, mutta Lappalainen laajentaa näkökulmaa ja pystyy syventämään heidän persooniaan. Samalla hän luo, ei järjestystä, mutta ymmärrettävyyttä tuohon kaoottiseen historian vaiheeseen.

Lisäksi säätiö antoi kolme kunniamainintaa. 5 000 euron palkinnon saivat Tom Björklund ja Seppo Vuokko: Mammutin aika – elämää jääkaudella (Tammi), Tuomas Heikkilä: Piirtoja ja kirjaimia (SKS) ja Hannu Karttunen: Matkalla avaruuteen (Otava).