Lava täynnä lapsenmieltä

KONSERTIT

JYVÄSKYLÄ SINFONIA

Lentävä matto

Jyväskylän teatteritalo 7.2.2012

Tiistain ja keskiviikon konsertti Lentävä matto olisi soveltunut myös kausikorttilaisten valikoimaan, sen verran verrattomia olivat Petri Juutilaisen maailmanmusiikkiin sävyttämät, mehevän jatsahtavat, retrosti rokahtavat ja välillä rehellisen humppaiset sovitukset. Oli myös hienoa nähdä ja kuulla orkesterin kumppanina kaksi kertaa Jyväskylä Sinfonian suuruinen Kypärämäen musiikkiluokkien kuoro: ilahduttava osoitus perinteikkään kuorokaupungin ruohonjuuritason työstä.

Konsertin lisämääritelmä ”Maailman ympäri musiikin siivin” toteutui pienille kuulijoille mitoitetuin jännitysmomentein, isommin säikyttelemättä. Jussi Rasinkankaan lastenlauluja loimen tavoin sitova tarina ei harmittomuudessaan harmittanut silti yhtään varttuneempaakaan konserttikävijää, siitä piti kapellimestari Petri Juutilainen hulvattomilla matkaopasjuonnoillaan huolen. Käsiohjelman puute sen sijaan vähän jäi kaihertamaan: mitenkäs se uuden yleisön kasvatus...?

Liisa Suokiven, Iina Karjalaisen ja Päivi Hautakankaan valmentama kuoro solisteineen esiintyi rohkeasti ja napakasti. Lasten puheroolit hoituivat selkeällä artikulaatiolla ja ensimmäiseksi yleisökohtaamiseksi luonteikkain sävyin. Kapellimestaria osattiin seurata ja orkesteria kuunnella. Laulujen haikeat, salaperäiset ja riehakkaat sävyt tulivat esiin. Mukana oli luonnondraamaa, humoristista länkkärifiilistä ja sadunhohdetta. Kuoron pienet koreografiat olivat valoratkaisujen ohella mainio tunnelmalisä.

Tiistain perusteella saattoi ennustella, että keskiviikon yleisöille oli luvassa jo vapautuneempaa hupsuttelua. Tarinan hengessä puvustetun orkesterin hahmojen esiin tuontia olisi voinut harrastaa enemmänkin, Pingviini-Harri ja ”Saharan tuplarööriorkesteri” olivat siitä hyviä esimerkkejä.

Ensimmäisessä konsertissa oli väljää, mikä vähän oudoksutti, koska Jyväskylä Sinfonian kohdalla on saanut tottua loppuunmyytyihin konsertteihin. Orkesteri oli järjestänyt lastenkonsertille kaikkiaan kolme esitystä, mikä oli valmentamisessa ja valmistelussa nähtyä vaivaa ajatellen aivan oikein.

HELVI KANGAS

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.