Leena Lehtolainen – Rautakolmio

Rautakolmio on Leena Lehtolaisen kahdestoista poliisiromaani, jossa rikoksia ratkoo Maria Kallio.

Romaanissa on retrospektiivinen juonne. Maria, kahden lapsen äiti, Antin vaimo ja rikoskomisario Espoon poliisin epätyypillisten tapausten yksiköstä muistelee pitkin tarinaa elämäänsä eli aiempien kirjojen tapahtumia. Hänen mieleensä muistuu usein edesmennyt Pertti Ström, jonka tytär Jenna on kouluttautunut poliisiksi. Jenna yrittää sulautua neljänneksi pyöräksi Marian, Pekka Koivun ja Ville Puupposen rautakolmioon.

On loppukesän hiostavat ja ukkosmyrskyiset päivät ennen koulujen alkamista. Antti ja lapset ovat purjehtimassa. Maria järkeilee ja tunteilee kesäleskenä. Lehtolainen on aina rakentanut Mariasta ennemminkin kokonaista ihmistä kuin uraohjusta.

Krapulatärinöissä Inkoon saaristossa veneilevä sunnuntaikalastaja saa saaliikseen kaksi kalmoa, naisen ja miehen muoviin käärityt ruumiit.

Kirjaan marssitetaan koko joukko uutta ja aiemmista kirjoista tuttua väkeä. Ruumiit liittyvät saaristossa kesää viettävään rikkaaseen perheeseen. Lehtolaiselle mieluinen luisteluaihe on mukana karskina miesten jääkiekkona.

Lätkäjulkkisperheen kimurantista dynamiikasta ja monista salaisuuksista tulee rikostutkinnan päälinja. Lehtolainen sekoittelee mukaan päivänpolttavina lisäjuonteina nettimekkalaa, ruotsin kieleen ja rasismiin liittyvää vihapuhetta, talouselämän epäoikeudenmukaisuutta ja alamaailman armottomia kovan koron vippifirmoja.

Tarkoitus on hämätä lukijaa, kunnes on aika näyttää ja perustella, mitä on todella tapahtunut. Toisaalta pyrkimys kirjoittaa tarina kiinni ajan henkeen tuottaa myös hajaannusta ja pirstaleisuuden vaikutelmaa.

Kaiken päälle kesäleski-Mariasta paljastuu vaikeasti hallinnassa pysyvä alttius kiellettyyn intohimoon. Rautakolmio muistuttelee ja päivittää käsityksiämme Maria Kalliosta ja osoittaa, että Lehtolaisella on edelleen hyvä ote rikosromaaniin.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.