Lehmä tanssii balettia ja Varis räppää

Elettiin vuotta 1991, kun Ruotsissa ilmestyi kirja Mimmi Lehmästä ja Variksesta. Suomeksi se kääntyi vähän myöhemmin. Kahdesta ystävyksestä kertovia kirjoja on sittemmin julkaistu useita. Filmillekin eläinkaksikko on päätynyt.

Esitys: Näyttämöllä Lehmän ja Variksen tarinaa on esitetty meillä ja muualla maailmassa, nyt tekstiin tarttui uusi tulokas Jyvässeudun teatterikentällä, Teatteri Muru. Yhdessä Osuuskunta Kujeen kanssa Muru tuotti näyttämölle ammuvan ja siivekkään ystävyksen kommelluksista kertovan tarinan.

Lehmän roolissa nähtiin näytelmän dramatisoinut Suvi Salomaa ja Variksena kraakkui Maija Nousiainen. Ohjaaja Ville Kiljunen saapasteli rengin suurissa saappaissa toivottamaan katsojat tervetulleiksi.

Taustakankaat oli tehty taidolla, eikä värien leikkiä tai leikkimieltä puuttunut. Puvustus kirkasti Lehmän ja Variksen ominaispiirteet, ja musiikki rakensi siltoja kohtausten välille.

Yleisö: Yleisö tykkäsi! Se eli täysillä mukana kokonaisen tunnin kestävän esityksen ajan. Väliaplodit, naurunpyrskähdykset ja hyvän mielen hyrinä risteilivät ilmassa.

Katsojajoukko oli kirjava, ja nokkela teksti tarjosi jokaiselle jotakin. Vanhemmat, mummot ja vaarit nauttivat tekstin monimerkityksellistä jekuista ja sen salaviisaasta hengestä, nuoremmat taas saivat mahan täydeltä äksöniä ja hullunkurisia tapahtumia seurattavakseen.

Lehmä ja Varis saivat teatterista poistujilta yksimielisen hyväksynnän. ”Mukava esitys”, kuului monesta pienestä ja isommastakin suusta.

Juho (9 vuotta) ja Janne (8) tykkäsivät perinteiseen tapaan, että esitys oli ”kiva”. Henriikan (2,5) mielestä kaikkein parasta oli sittenkin Mimmi-lehmä, ja Tommi-isä (33) nautti hauskasta esityksestä.

Miljöö: Kuokkalan kartanon pihapiirissä oleva teatterilava katsomoineen tarjoaa uuden, kesäiseen teatteritoimintaan mainosti sopivan ympäristön. Parkkipaikkoja riittää omille kuljetusvälineille, pyörillä ja busseilla kohde on vaivattomasti saavutettavissa.

Kartanon jyhkeä päärakennus istuu hienosti yhdenlaiseksi kulissiksi.

Kenelle: Esitys sopii kaikenikäisille hauskan ja viisaan (lasten)teatterin ystäville. Ensi-iltayleisön pienimmät istuivat rattaissaan, vanhimpien hiuksissa hehkui hopea. Tylsää ei näyttänyt olevan kenelläkään.

Erityistä: Pidin siitä, että esitys ei yrittänyt kosiskella katsojia helpoilla tempuilla eikä turhalla kikkailulla.

Lehmän ja Variksen ystävyys rikkoi rajoja ja osoitti, että navetassa elävä ” vanha kanttura” (kuten Varis sanoi) ja siivekäs kraakkuva varis voivat löytää ystävyyden syvän salaisuuden. Joskus lehmäkin voi kiivetä puuhun, ajaa polkupyörällä ja tanssia balettia.

Ennakkoluulojen rikkominen virkistää, eikö?

Teatteri Muru & Osuuskunta Kuje

Mimmi Lehmä ja Varis

Teksti: Jujja & Tomas Wieslander. Dramatisointi: Suvi Salomaa. Ohjaus & laulujen sanat: Ville Kiljunen. Sävellykset & taustanauhat: Ari Kauppinen. Lavasterakentaja: Ossi Leinonen. Maskeeraus, kampaukset & lavasteiden maalaus: Pinja Haapala. Rooleissa: Maija Nousiainen, Suvi Salomaa.

Paikalla Talliteatteri Juliuksessa käytiin ensi-illassa 10.6. 2017.

Tämä sisältö on vain tilaajille.

Tilaa Keskisuomalainen VerkkoPlus 1 kk / 9,90 €

Tilaa tästä!

Jos olet jo tilaaja, .