Leikkaa ja liimaa

Helsinkiläinen Onni Hyöty, 23, löysi kollaasin sattumalta. Hän istui toimeettomana kaakaon ja radion äärellä ja penkoi kotiin kertynyttä sanomalehtikasaa. Lehdistä löytyi kuvia, jotka irti leikattuna alkoivat synnyttää kiehtovia rinnastuksia.

– Huomasin, että kollaasin avulla pystyn kuvittamaan päänsisäisiä näkymiäni. Voin tehdä kokonaisuuden, joka ei olisi todellisessa maailmassa mahdollinen. Olen aina ollut kiinnostunut sommittelusta, ja siitä kollaasissakin on kyse.

Paperikollaasityöt syntyvät leikaten ja liimaten. Hyöty käyttää niiden materiaalina lehtiä ja kuvakirjoja, joita hän etsii kirpputorilta, kirjastojen poistomyynnistä tai roskiksesta.

Tekeminen lähtee usein liikkeelle kiinnostavista kuvista, jotka antavat inspiraation. Toisinaan Hyödyllä on mielessään vahva idea, jonka toteuttamiseen vaadittava materiaali pitää varta vasten metsästää. Tällöin täytyy kulkea työläämmän polun kautta.

– Jos haluan johonkin teokseen esimerkiksi tietynlaisen nenän, voin viettää kokonaisen päivän antikvariaateissa sitä etsien.

Hyöty aloitti kuvien tekemisen viime vuoden alussa. Lopputalvesta hän hankki työhuoneen Helsingin Harakka-saaren taiteilijatalosta.

Kuvataiteen ohessa Hyötyä työllistää rumpalin osa psykedeelistä rockia soittavassa Black Lizard -yhtyeessä. Yhtye julkaisi keväällä debyyttialbuminsa, ja on sen jälkeen kiertänyt ahkerasti ympäri Suomea. 31. elokuuta Black Lizard esiintyy Jyväskylässä Lutakko Liekeissä -festivaalilla. Syksyllä suunta vie ulkomaille, Pariisiin ja Hampuriin.

Musiikilla ja kollaasilla on pitkä yhteinen historia juliste- ja levynkansitaiteessa. Hyöty kertookin vaikutteidensa tulevan kuvataiteen sijaan musiikista ja kirjallisuudesta. Taiteilijana hän on itseoppinut.

– Tee-se-itse-meininki löytyi punkista. Olen viettänyt paljon aikaa hardcore-keikoilla. Samoin katukulttuuri on kiinnostanut aina. Nuoruus meni lähinnä skeitatessa.

– Viime aikoina minua on innoittanut paljon Jack Kerouacin Dharmapummit-romaani, ja siinä kuvattujen hahmojen liikkuva ja mietiskelevä elämäntapa.

Vakiopaineeseen ripustettu kokonaisuus on Hyödyn ensimmäinen näyttely. Entisen kotikaupungin ravintola on taiteilijan mukaan turvallinen, mutta silti riittävän rohkea paikkavalinta.

Myös ajankohta miellyttää. Elokuun loppuun asti auki olevan näyttelyn ehtii näkemään niin vapautuneessa tunnelmassa kulkeva kesälomalainen kuin uuden opiskelupaikan myötä kaupunkiin muuttanut opiskelijakin.

Harmia Hyödylle tuottaa vain se, että Jyväskylän MM-ralli sattui näyttelyn avajaisten kanssa samalle viikolle. Näyttelyn julisteeseen kun päätyi vahingossa työ, jossa on autoja.

– Vihaan ralleja sydämeni pohjasta. Koko touhu on sellaista hymyyn piilotettua hirttosilmukan kiristämistä, Hyöty tuumaa.

Onni Hyödyn Kuvitelmia leikkauspöydältä -näyttely on auki ravintola Vakiopaineessa 31.8. saakka.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.