Leonard Cohen - Old Ideas

Sony Music

Old Ideas on osuva titteli 77-vuotiaan kanadalaisen laulaja-lauluntekijä Leonard Cohenin kahdennelletoista studioalbumille. Albumin ”ideat” – usko, kuolema, rakkaus ja viha – todella ovat vanhoja. Ne ovat myös olleet Cohenin lyyrisen koneiston perusmateriaalia vuonna 1956 runokokoelmalla Let Us Compare Mythologies käynnistyneen taiteilijanuran alusta asti.

1960- ja -70-luvuilla Leonard Cohen, uskonnoista ammentava naistenmies, oli hitti, yksi sukupolvensa äänistä. 1980-luvulla häneltä ilmeistyi enää vain kaksi albumia, 1990-luvulla yksi. 2000-luvun taitteessa laulaja oli vetäytynyt niin syvälle zen-luostariin mietiskelemäään, että musiikkiura näytti loppuneen kokonaan.

Paluu esiintymislavoille tapahtui 2000-luvun lopussa, pääosin talousvaikeuksien vuoksi. Vanha maestro osoitti olevansa upeassa iskussa, eikä löysäksi hittijukeboksiksi muuttumisesta näkynyt merkkejä. Keskeinen tekijä Cohenin nykysuosion taustalla on vuoden 1984 sävellys Hallelujah, tuo television laulukilpailujen vakioveto, josta on valmistunut yli 200 cover-versiota.

Teemojensa lisäksi Cohen luottaa uutuudellaan vanhoihin keinoihin myös säveltäjänä. Perussoinnut muodostavat maaperän, jonka päällä muutaman nuotin ympärillä kiertelevät melodiat kuljettavat upeasti tekstiä. Koukut syntyvät riimien ja melodian hienovaraisesta yhteispelistä. Vaikutelma on punnittu ja tarkka.

Iän myötä Cohenin ääni on painunut entistä alemmas, ja nyt liikutaankin huumaavan syvillä taajuuksilla. Laulajan mukaan viimeisin madaltuminen johtuu tupakoinnin lopettamisesta. Ääni on miksattu eteen, niin että käheä jutustelu muodostaa intiimin äänitilan, jossa kuulijan on vaivatonta ottaa artistin ojentamat sanat vastaan.

Mukana ovat myös Cohenin sovitukselliset tavaramerkit, kuten tumman äänen kanssa dialogia käyvä eteerinen naiskuoro ja Casio-syntikan soundipankkien estetiikasta ammentavat taustakompit. Hetkittäin poljento meinaa luiskahtaa joutavaksi viihdekitchiksi, mutta Cohenin upea läsnäolo pitää musiikkijunan raiteillaan.

Kymmenen laulun muodostama kokonaisuus on vahva ja tasapainoinen. Joukkoon mahtuu myös muutama mestariteos, kuten seitsemänminuuttinen järkäle Amen, pimeyden ympärille kudottu blues nimeltä Darkness sekä levyn lopettava parisuhdetilitys Different Sides.

Rauli Karjalainen

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.