Leonardo kävelee jo

EPPU NUOTIO & TUUTIKKI TOLONEN
Leonardon työt
Kuvitus Sari Airola. WSOY 2009, 24 s.
Pienet havainnot arjesta ovat oikeasti isoja juttuja Eppu Nuotion ja Tuutikki Tolosen Leonardo-kuvakirjasarjassa. Vuoden takaisessa avausosassa Leonardo oli vielä vauva, joka tarkkaili valoja ja varjoja, omia varpaitaan ja tuttuja kasvoja.

Nyt "leijonapoika" on oppinut kävelemään ja tekee tuttavuutta kotinsa ympäristöön ja pihamaalle. Arjessa riittää hämmästeltävää. Mille marjat maistuvat aamupuurossa? Entä mille pehmoiset villalankakerät tuntuvat? Tietenkin eteisen kengät ja keittiön muoviastiat on laitettava uuteen järjestykseen.

Kirjasarjan toinen osa jatkaa esikoisesta tutulla otteella ja näyttää niin vanhemmille kuin lapsille, mistä turvallinen ja onnellinen perhearki syntyy. Päivä alkaa peruspuurolla. Leikkeihin ei tarvita loputtomasti muovikrääsää ja muita virikkeitä, vaan lankakerät, risut ja lapsen mielikuvitus riittävät pitkälle. Leonardo pääsee myös mukaan aikuisten askareisiin. Päivän päättää vanhemman ja lapsen yhteinen lukutuokio viltin alla.

Sari Airolan komea kuvitus toistaa pyöreitä linjoja ja silmä tarttuu herkullisiin väreihin.

KRISTIINA LOUHI
Tomppa ja kummaa
Tammi 2009, 30 s.
Aisteja avaava ja mielikuvitusta ruokkiva luontoretki onnistuu isossakin kaupungissa. Kirjailija-kuvittaja Kristiina Louhen uusimmassa tarinassa Tomppa-poika matkaa mummin ja Vappu-koiran vieraaksi siirtolapuutarhamökkiin. Kaupungin bussien ja raitiovaunujen kolkkeen sijaan ympäriltä paljastuvat puut, pensaat ja pienet värikkäät mökit.

Tomppa tekee eväsretken pihalle, kokeilee kuokkaa kasvimaalla, ihmettelee kastematoa, siiliä ja rastaita. Sitten polskahdetaan vilvoittelemaan paljuun - vaatteet päällä. Iltapäivän yllätyksen tarjoaa rankkasade ja hurja ukkonen. Näin lähiluonto tarjoaa elämyksiä ja kummastelun aiheita isovanhemman ja lapsen yhteiseen päivään ilman suureellisia puitteita, eläin- ja elämyspuistoja.

Finlandia Junior -palkittu Louhi on tehnyt Tomppa-sarjaa jo vuodesta 1993.

RIIKKA JÄNTTI
Toivo ja hirveä hämähäkki - Vaahteratuvan väki
WSOY 2009, 38 s.
Kevät tekee tuloaan, ja se tarkoittaa kiireitä eläinystävysten Vaahteratuvassa. Toivo-siilin tehtäväksi koituu ullakon siivous. Vintiltä paljastuu kuitenkin yllätys, iso hämähäkki, joka ei suostu muuttamaan pois kotokolostaan ihan helpolla. Se kismittää Toivoa, ja pian hirmuinen hämähäkki pelottelee jo siilin unissa.

Nökö-orava ja Iiris-hiiri ymmärtävät käydä neuvotteluihin hämähäkin kanssa. Ratkaisu onkin erikoinen, ja auttaa Vaahteratuvan väkeä toisessa suunnitelmassa, ilmapallon rakentamisessa maailman matkalle.

Riikka Jäntin pienellä tarinalla on hauska fantasiaympäristö, jossa eläimet joutuvat pelaamaan yhteen eikä kaveria jätetä yksin. Vaahteratuvan kertomus jää jännittävään vaiheeseen, joten jatkoa odottaa mielenkiinnolla.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.