Lestadiolaisten arki nousi Tieto-Finlandia-ehdokkaaksi

Vanhoillislestadiolaisten naisten arki, aids, Nokian romahdus. Syksyn Tieto-Finlandia-ehdokkaat pureutuvat kipeisiin aiheisiin, joista monilla on vahvoja käsityksiä mutta vain vähän tietoa.

Toinen valtavirta palkintoehdokkaissa ovat kiehtovat persoonat. Syväluotauksen saavat kirjailija Minna Canth, säveltäjä Einojuhani Rautavaara ja Suomea 1600-luvulla hallinnut kuningas Kustaa II Adolf.

Tarjolla Tieto-Finlandian saajiksi oli alun perin parisataa kirjaa, joiden joukosta valittiin perinteiseen tapaan kuusi ehdokasta. Valinnan tekivät tänä vuonna Ateneumin taidemuseon johtaja Susanna Pettersson, toimittaja Pirjo Sunila ja päätoimittaja Matti Piirainen.

Petterssonin mukaan raati kiinnitti huomiota erityisesti kirjojen sujuvuuteen ja yleistajuisuuteen.

– Olemme hakeneet teoksia, joilla on kyky lumota ja vakuuttaa. Ja olemme ehdottomasti hakeneet teoksia, jotka auttavat tajuamaan, hän sanoo.

Nykyaikainen tietokirja ei vain luettele faktoja, vaan tarinoi ja vetoaa tunteisiin. Esimerkiksi jyväskyläläisen Atenan kustantamassa Aila Ruohon ja Vuokko Ilolan kirjassa Usko, toivo ja raskaus ääneen pääsevät vanhoillislestadiolaiset äidit, joista osa on uupunut suurperheensä paimentamiseen ja synnytysrumbaan.

–?Autenttisen haastatteluaineiston kuljettaminen läpi kirjan hiljentää miettimään perustavanlaatuisia kysymyksiä elämästä, perheestä, naisen asemasta ja lapsen oikeuksista. Kirja on poikkeuksellisen rohkea avaus kipeästä aiheesta, raati perustelee valintaa.

Pettersson kertoo läpikäytyjen joukossa olleen paljon elämänkertoja, politiikkaa, sota-ajan historiaa avaavia teoksia ja ajankohtaisaiheita.

–?Olen suunnattoman iloinen ja positiivisesti häkeltynyt siitä, kuinka paljon kustantajat panostavat tietokirjallisuuteen näinkin pienellä kielialueella, Pettersson sanoo.

Palkinnonsaajan valitsee dosentti Heikki Hellman 19. marraskuuta. 30?000 euron palkinnon myöntää Suomen Kirjasäätiö.

Tämän vuoden Tieto-Finlandia-ehdokkaat ovat: Mirkka Lappalainen: Pohjolan leijona, Kustaa II Adolf ja Suomi 1611–1632 (Siltala), Minna Maijala: Herkkä, hellä, hehkuvainen Minna Canth (Otava), Hanna Nikkanen ja Antti Järvi: Karanteeni. Kuinka aids saapui Suomeen (Siltala), Pekka Nykänen ja Merina Salminen: Operaatio Elop (Teos), Aila Ruoho ja Vuokko Ilola: Usko, toivo ja raskaus. Vanhoillislestadiolaista perhe-elämää (Atena), Samuli Tiikkaja: Tulisaarna. Einojuhani Rautavaaran elämä ja teokset (Teos).

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.