Levyarvio: Jokavuotinen annos

Useita esittäjiä

Raskasta joulua IV

Spinefarm

Arvio: 2/5

2000-luvun suomalainen joulu ei ole joulu ilman Raskasta joulua. Kitaristi Erkka Korhosen masinoima hevijoululaulukonsepti pyörii tänä vuonna peräti kolmattatoista kertaa, mikä tarkoittaa uutta levyä ja loppuunmyytyjä konserttisaleja.

Kysymyksessä on siis ison luokan bisnes, joka tuo joulun tunnelmaa tuhansille suomalaisille. Raskasta joulua -levyt ovat vuosittaisen kulutusjuhlan mukanaan tuomaa kertakäyttökulttuuria siinä missä marketin pihasta ostettu joulukuusi tai harmaasuolattu kinkku, ja loppiaisena ne ovat jo menneen talven lumia.

Eikä siinä – kestävän joululevyn tekeminen on vaikeaa. Sen osoittaa myös tämänvuotinen albumi Raskasta joulua IV, jonka tosiasiallinen käyttöikä ei ole järin pitkä.

Toteutus on toki ammattitaitoista ja mukana on hieno kattaus maamme eturivin raskaita laulajia (muun muassa Tarja Turunen, Marco Hietala, Ville Tuomi, Ari Koivunen), mutta suurin ongelma on itse materiaali.

On miltei mahdoton tehtävä puhaltaa tuoretta henkeä iänikuisen vanhoihin joululauluihin, eivätkä hevisovitukset varsinaisesti auta asiaa.