Levyarvio: Jouni Somero levytti Toivo Kuulan koo pianotuotannon

Toivo Kuula: Complete Piano Works

Jouni Somero

FC-Records

Pianisti Jouni Somero on syrjässä kotimaisen klassisen musiikin valtavirrasta onnistunut ylläpitämään tuotteliasta esiintyvän ja levyttävän taiteilijan uraa. Jo toinen tänä vuonna ilmestyvä soolopianoäänite kattaa Toivo Kuulan (1883–1918) koko pianotuotannon, sisältäen myös kuusi ensiäänitystä.

Somero on erikoistunut romanttiseen pianomusiikkiin, ja se kuuluu tulkinnassa: fortissimot jyrisevät ja tekniikan vyörytystä riittää. Laajojen sointujen balanssi on kunnossa ja Kuusaa-salin akustiikka toimii hyvin. Juhlamarssin op. 13 pianosovitus on ensiäänitysten helmi, mutta muuten ne jäävät tunnetumman tuotannon varjoon.

Kuulan pianoteokset kulkevat pääosin hitaassa ja melankolisessa maastossa, ja siksi tulkintoihin toivoisi Sturm und Drang -henkisen paatoksen oheen enemmän lyyrisyyttä, mietiskelevyyttä ja leikillisyyttä, ettei kokonaisuus jäisi raskaaksi. Temponkäsittely on voimakkaan rubatopainotteista, ja tuottaa valitettavan nykivän agogiikan varsinkin marssi- ja tanssirytmisiin kappaleisiin. Teosten pitkän kaaren tulkinnallisen vision hiomista jää nyt puuttumaan.

Tämä sisältö on vain tilaajille.

Tilaa Keskisuomalainen verkko joka päivä 15 eur. / 3 kk kestotilauksena

Tilaa tästä!

Jos olet jo tilaaja, .