Levyarvio: Karvas kehtolaulu

Levyt

KUU!

Lampedusa lullaby

ACT

Arvio: 5/5

Suomi ja Serbia kohtaavat Saksan maaperällä. KUU! -kollektiivin mastermind on jazzkitaristi Kalle Kalima, Berliinissä jo pitkään asunut taiteilija. Kalima on säveltänyt Lampedusa lullaby -albumin kaikki biisit, joko yksinään tai yhtyeen muiden instrumentalistien, kitaristi Frank Möbuksen ja rumpali Christian Lillingerin kanssa.

Serbia tulee mukaan laulaja Jelena Kuljicin myötä, ja siinä missä Kaliman musiikki on kirvoittanut viittauksia Frank Zappaan, Kuljicia on verrattu Nina Hageniin.

Kuten nuo verrokit kertovat, käsillä on jälleen kerran jazzlähtöinen levy, jossa jazz on kyllä koko ajan läsnä, mutta ikään kuin ulkokehällä estetikkaa ja vapausasteita raamittamassa.

Zappan ohella musiikissa erottaa jäämiä progesta, metallista, psykedeelisestä meiningistä tai funkista. Perusteellisemman kypsyttelyn jälkeen “jazzviritteinen avantgarde-rock” alkaa maistua kelpo määritelmältä.

Mutta määrittelyistä viis, olennaista on musiikin voima, energia ja innovatiivisuus.

Lampedusa edustaa albumilla koko siirtolaisuuden, pakolaisuuden ja inhimillisyyden ongelmavyyhtiä, ja rankka musiikki menee albumilla yksi yhteen tekstien rankkojen teemojen kanssa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.