Levyarvio: Kendrick Lamar vahvistaa uudella levyllä asemaansa suunnannäyttäjänä

Kendrick Lamar

DAMN.

Interscope

Arvio: 4/5

Uskottavan hiphop-levyn sääntö numero yksi: ota mukaan joku epätodennäköinen vierailija, esimerkiksi U2.

Tai no, ei sitä tietysti niin vain yhtä maailman isoimmista rockbändeistä levylle oteta, ellei itsekin satu olemaan yhtä suuri.

Hiphopissa on ollut jo pitkään valloillaan kilpailuasetelma, jossa hupsusti joku artisti täytyy nostaa kaikkien muiden yläpuolella – maskuliinisessa genressä siis tietysti “kuninkaaksi”. Tällä hetkellä hiphopissa onkin kansainvälisesti yksi suvereeni artisti ylitse muiden.

Eikä se ole Kanye West. Westin performatiivisuuteen perustuvaa valta-asemaa on pönkitetty mediassa kansainvälisesti jopa niin näyttävästi, että samalla hän on tehnyt runsaasti tilaa räppärille, joka voi ottaa genren kuninkaan paikan teknisesti taitavimpana ja omaäänisimpänä.

Hän on heittämällä 29-vuotias Kendrick Lamar, joka julkaisi pitkänäperjantaina neljännen studioalbuminsa DAMN. Siinä missä edellinen, mestarillinen To Pimp A Butterfly (2015) oli hersyvää, äkkiväärää ilotulitusta alusta loppuun, DAMN. on yllättävänkin perinteinen hiphop-levy tässä ajassa. Silti täysin omassa luokassaan.

Lamarin on nostanut genren kuninkaaksi nimenomaan yllätyksellisyys tarinankerronnassa, räppäämisessä ja biiteissä. Hän on sitä sukupolvea, joka on kasvanut aikana, kun hiphop valloitti MTV:n – joka puolestaan on johtanut siihen, että Vain Elämää -sarjassa on joka kausi kiintiöräppäri tasosta huolimatta. Lamar on hiphopin perinteestä hyvin tietoinen ja käyttää tietämyksensä myös hyväksi leikittelemällä genren konventioilla.

Uskottavan hiphop-levyn sääntö numero kaksi: ole riittävän tuttu, mutta myös yllättävä.

Lamarin huima itseluottamus kuuluu hänen tavassaan leikkiä rytmillä. Hän on kehittänyt täysin oman, perinteisiä rytmejä rikkovan tyylin, joka muistuttaa pikemminkin lavarunoutta tai spoken wordia. Hän kohkaa kuin piittaamattomana taustabiiteistä, suorastaan kilpaillen niitä vastaan. Myös biiteissä on yllättäviä tahtilajien vaihdoksia, jotka ovat verrattain harvinaisia hiphopissa.

Paitsi perinteisemmän räppiveistelyn, Lamar taitaa myös yhteiskuntakritiikin. HUMBLE. ottaa kantaa Instagram-sukupolven kauneusihanteisiin ja representaatioihin: Show me somethin’ natural like ass with some stretch marks.

Lamar tekee levyllä läpinäkyväksi sen, kuinka vähän hiphopissa on edes kokeiltu, vaikka genrelle tulee parin vuoden päästä täyteen 40 vuotta. Jos hän nyt sitten on tämän hetken hiphopin kuningas, hän sopii suunnannäyttäjäksi paremmin kuin mainiosti.