Levyarvio: Kulttisuosikin paluu

Das Monument

Industrial-kolinaa ja ambient-suhinaa hassutteluun yhdistelevä kulttisuosikki Itä-Saksa julkaisee vihdoin uuden albumin yli 16 vuoden tauon jälkeen. Das Monument lykättiin lahjaksi faneille Spotifyhin jo tapaninpäivänä ja nyt se on saatavilla myös cd:nä.

Itä-Saksan keikat vuosituhannen vaihteessa olivat hurmoksellisia performansseja, joista innostuivat jopa ne, jotka teilasivat bändin sen levyjen perusteella pelkäksi liian pitkäksi vitsiksi. Vaikka orkesteri hauskuuttaa, niin sen ylienerginen kohkaaminen vie ironian niin pitkälle, että touhu muuttuu omituisella tavalla takaisin vakavaksi.

Kovakaan fani tai vanhan haastattelun mukaan edes bändin jäsenet itse harvoin jaksavat kuunnella aiempia levyjä alusta loppuun, ei edes vuoden 2000 Man the Machines -albumia, joka on orkesterin tuotannon helpoiten avautuva levy. Das Monument jatkaa sen linjalla, mutta mukana on myös vähän enemmän Kontrol-debyytin vinksahtanutta menoa. Aiemmasta poiketen levyn loputtua tekee mieli painaa play-nappia uudestaan.

Vanha taika ei ole kadonnut ja Itä-Saksa saa edelleen vuonna 2017 pyllyn heilumaan kieroutuneen paalujunttauksensa tahtiin.