Levyarvio: Kyllä, vielä yksi Pepper-julkaisu kannatti tehdä

The Beatles

Sgt. Pepper’s Lonely Hearts Club Band 50th Anniversary Edition

EMI

Arvio: 5/5

Mainitaan heti kärkeen, että arvioin ensisijaisesti tämän levyn uusintajulkaisun tarpeellisuutta sen kiistattomien, universaalisti moneen kertaan tunnustettujen taiteellisten sekä historiallisten saavutusten sijasta.

Lähtökohtaisesti näinä päivinä uusintajulkaisuihin kannattaa suhtautua hyvin penseästi, sillä ne harvoin ovat motivoituja muun kuin taloudellisen intressin puolesta.

Tarvitsemmeko taas uutta Pepper-julkaisua? En tiennyt tarvitsevamme, mutta nyt tiedän, että tarvitsemme. Siihen on kaksi syytä: Ensinnäkin toistaiseksi julkaisemattomat otot on valittu harkiten ja ovat paitsi tietysti kuriositeetteja, myös nautinnollisia kuunnella.

Toisekseen tämä levy kaikkine ottoineen ei ole koskaan kuulostanut äänenlaadultaan näin hyvältä. Alkuperäisen levyn tuottaneen George Martinin poika Giles Martin ja Sam Okell ovat tehneet hienoa työtä uusien miksausten kanssa. Hieman yllättäen yksi kokonaisuuden hienoimmista hetkistä on She’s Leaving Home -instrumentaali komeine jousisovituksineen.

Julkaisun tavoitteena on tarjota kokemus, jossa kuuntelija tuntee kuin olisi studiossa yhtyeen kanssa. En usko, että se voi tämän paremmin nykyisellä teknologialla onnistua.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.