Levyarvio: Radiopuhelimien J. A. Mäen soolodebyytti on karua pohjoista outofolkkia

J. A. Mäki

Aavaa

If Society / Plutonium

Oululaisen Radiopuhelimien laulaja Jyrki Anselmi Mäki julkaisi ensimmäisen sooloalbuminsa keväällä. Muun muassa sarjakuviin ja kauhukulttuuriin sotkeutuneen monitaiteilijan siirtoa odotettiin kiinnostuneena.

Jos on kuullut Radiopuhelimia akustisessa muodossaan, tietää jo suurin piirtein mitä tuleman pitää. Karua Perämeren pohjukan outofolkkiahan tämä, sähkökitaroita ja kosketinsoittimiakin toki sisältäen.

Sanoittajana Mäki on huippu. Tämä kävisi hautakirjoitukseksikin: ”Ei hän suuri ollut / vaan ei pienikään / sinun kokoinen oli / silloin joskus eläessään”

Päivän raskain hetki avaa albumin jumittamalla varhaisen Velvet Undergroundin tyyliin. Toinen raita Askeleet voisi olla Kauko Röyhkän rummuttomia levytyksiä, jollaisia hän on tehnyt Riku Mattilan kanssa Metsä-kappaleesta lähtien.

Timo Rautiaisen kansanmusiikillisimmillaan mieleen tuova Outo päivä soi hittipotentiaalia niin paljon kuin se Mäen kaltaiselle karjujalle on mahdollista. ”Kesähitti nyt vain vitsinä soi”, Mäki vastaa aiheeseen seuraavalla raidalla Talvi ei ole entisellään, jolla fjongataan lähes Hector-sfääreihin.

Tämä sisältö on vain tilaajille.

Tilaa Keskisuomalainen VerkkoPlus 1 kk / 9,90 €

Tilaa tästä!

Jos olet jo tilaaja, .