Levyarvio: Rajaton - Tarinoita

RAJATON

Tarinoita

Boundless
Rajattoman oman levy-yhtiön esikoislevy Tarinoita alkaa pysähdyttävästi Onni-nimisellä kappaleella, joka osoittautuukin herkkyydessään ja ilmavuudessaan levyn parhaimmaksi taltioinniksi. Vielä seuraavassakin, kaihoisassa The lament (of my heartissa), on herkistävää läpikuultavuutta, jossa sukelletaan ylä- ja alaskaalojen halki eteenpäin vievän musiikkivirran, melodian ja rytmiikan matkassa.

Toki muissakin kappaleissa on ilmavuutta, jolla vältetään a cappella -musiikissa usein niin perinteikkäisiin sointukuvioihin ja liiaksi täyttyviin laulusovituksiin tukeutuvaa laulelmaa. Äänityksen tekninen toteutus on laatutyötä.

Parhaimmillaan äänet vievät mukaansa ilmavirtoihin leijumaan. Rajaton on nyt monipuolisimmillaan, levy on aiempia sävykkäämpi: lauluyhtyeen omat sekä Mia Makaroffin sävellykset kulkevat pääosin traditionaalisilla juurilla. Mukana on myös soulahtavaa otetta, kirkkokuoromaista gospelia, popahtavaa tunnelmointia ja balladinomaista, irlantilaishenkistä lauluakin. Pieni hipaisu luonnonmaisemaa tuodaan levylle veden ja lintujen äänillä.

Tuttuja "dapadam"-laulutuuttauksiakin löytyy. Tietty kalevalainen laulutapa on jokseenkin kulutettu puhki ja kaipaa uutta sovituksellisuutta. Vaikka vaka vanha Väinämöinen on kliseinen, kalevalaiset laulut ovat niin vaikuttavia ja väkeviä, että niiden kohdalla kannattaisi unohtaa yli-innokas korkeaääninen helskyttely.

Kehittynyt yhtye

Tarinoita-kokonaisuus heijastaa Rajattoman hienoa kehittymistä. Yhtye on erkaantumassa a cappella -leikittelystä ja etenee melodisempaan suuntaan, jossa laulajille annetaan rohkeasti tilaa. Äänet alkavat soida kuin juuri syntyvän sävellyksen lailla eivätkä tunnu arvattavalta säveljatkumolta alusta loppuun. Perinteinen ryhmälaulu on vaihtunut kauniisiin sävelmuodostumiin ja vivahteikkaaseen kerroksellisuuteen. A cappella -tyyli on haastavaa tulkitsemista ilman soittimien tukea ja siihen on vaikea kehittää uusia ilmaisutapoja. Kun äänipohja on vieno eikä tausta puske liikaa pintaan, lyriikkakin kuultaa selkeänä ja kauniina.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.