Levyarvio: Sopivan käppäistä punkrokkia

Sisäilmaongelman sinällään oivallisen albumin ongelmaksi nousee sen pituus.

Sisäilmaongelma

Miten tämän saa loppumaan

Omakustanne

Arvio: 3/5

Vesku Jokisen luotsaama Klamydia onnistui aikanaan jo miltei pilaamaan kotimaisen punkpopin genren, mutta onneksi laji on saatu sittemmin elvytettyä muiden tekijöiden toimesta. Nyt kortensa tuohon kekoon kantaa vuodesta 2010 toiminut jyväskyläläinen Sisäilmaongelma.

Vaikka mukana on Punk-Markkua, Punk-Jyriä sekä PunKlausta, niin kyseessä ei ole mikään viisitoistavuotiaiden keesipäiden puberteettipurkaus. Iän mukanaan tuoma kypsyys kuuluu muun muassa ruohonleikkurin korjaamisesta kertovassa Romu-kappaleessa, jossa säästetään pitkä penni pistämällä viallinen vehje kuntoon itse.

Tee se itse -henki kuuluu muutenkin Sisäilmaongelman esikoisalbumilla juuri oikeanlaisena käppäisyytenä, mikä on tässä kontekstissa pelkästään positiivinen piirre. Kolmeen sointuun ja yksinkertaisiin sovituksiin luottava kvartetti kaahaa rupisesti koko ajan äärirajoillaan eikä anna pienien kauneusvirheiden haitata menoa.

Sisäilmaongelma onnistuu debyytillään välttämään tyylilajinsa geneerisimmät aihepiirit tehden taidetta omista ongelmistaan: Pönttö-öriläässä ihmetellään miksi kessuttelevat kanssaihmiset eivät osaa käyttää pihalle viritettyä tuhkakuppia ja hitikkäässä YT-kappaleessa ruoditaan työpaikalla käynnistyneitä yhteistoimintaneuvotteluja. Viinan kanssa sentään läträtään Kuivahiivassa.

Raja vakavan ja humoristisen punkrokin välillä on usein häilyvä. Sisäilmaongelman kohdalla vaakakuppi kallistuu piirun verran jälkimmäisen puolelle, mutta mistään kainalopierusta ei ole kyse. Bändin biiseistä löytyy syvyyttä toiseenkin suuntaan.

Sinällään oivallisen albumin ongelmaksi nousee sen pituus. Peräti seitsemäntoista biisin mittaisen kokonaisuuden olisi voinut huoletta jakaa vaikka parille pikkulevylle ja jättää keskinkertaisemmat raidat pöytälaatikkoon, sillä nyt kuuntelukokemus tuntuu liian pitkältä. Hyvä ja ytimekäs punklevy jättää usein kuuntelijan hieman nälkäiseksi.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.