Levyarvio: Surrealistista, mutta totta

Rättö ja Lehtisalo

Kovaa kamaa

Ektro Records

Arvio: 5/5

Rättö ja Lehtisalo on yksi Suomen aliarvostetuimmista yhtyeistä. Samaan tapaan kun nyt voi katsoa ympärilleen ja huomata, kuinka todellisuus Uganda-sekoiluineen muuttuu Jaakko Yli-Juonikkaan Jatkosota-extraksi, kymmenisen vuotta sitten Rättö & Lehtisalo tuntui surrealistisella musiikillaan kuvaavan todellisuutta täsmällisemmin kuin journalismi.

Kovaa kamaa kokoaa yhtyeen parhaimmat hetket kahdelle levylle. Jo oli aikakin: bändi loistaa yksittäisissä biiseissä, ei levykokonaisuuksissa.

Kovaa kamaa on silkkaa ilotulitusta. Rokkia radiosta ottaa “soitetaan mitä halutaan” -sloganin läheiseen tarkasteluun, Spiritismi on suomalaisen popmusiikin omituisin oodi keski-ikäisyydelle, ja Ihanan syyllinen pallokala kertoo meribiologi-syyttäjästä.

Yhtyeen estetiikassa psykedeelinen rock, krautrock, synapop, esoteerinen lounge jazz, konemusiikki ja monet muut elementit yhdistyvät tavalla, joka on vain näille porilaishulluille mahdollista.

Mika Rätön arkisurrealismi ja uskomaton assosiointikyky kohtaa Jussi Lehtisalon popmusiikin konventioilla leikkimisen. Liitto on täydellinen.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.